Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Алея на актьорската слава

отпечатай новината

08.01.2018 11:36 | Видян 4633 пъти

Алея на актьорската слава

Силна театрална година се изтърколи пред очите на родния зрител и заложи в репертоара „бомби“ за следващата. Галин Стоев пристигна от странство и постави в Народния пиесата енигма на Иван Вирипаев „Танцът Делхи“ - заглавие, с което след броени дни ще се представи и като нов директор на Националния театър в Тулуза, Франция. След доста дълга пауза от технологичния мегаспектакъл „Квартет“ по Хайнер Мюлер в НДК и Чеховата „Чайка“ в театър „Азарян“ Явор Гърдев също се завърна в афиша с Вирипаев, като показа на сцена душевните терзания на „Пияните“ в МГТ „Зад Канала“. След успеха на „Еквус“ от Питър Шафър в Младежкия, Стайко Мурджев построи и овладя творчески глетчерите на „Франкенщайн“ от Ник Диър по романа на Мери Шели в театър „София“.

Диана Добрева пресъздаде мрачните видения на Оскар Уайлд в „Саломе“ в театър „Българска армия“ и се пробва с философията на Албер Камю в „Калигула“ на първата ни сцена, където Бина Харалампиева пък показа висшия пилотаж на психологическата драма с „Лисичета“ от Лилиан Хелман. И още, и още... Но без страхотните актьори, с които работят, хрумките на режисьорите биха си останали само кухи умопостроения. Дори от най-силната режисьорска концепция за публиката остава споменът за лицето на актьора – останалото за нея най-често е просто фон. А годината бе пълна с интересни актьорски постижения.

Ще се опитаме да отделим поне няколко от многото. Очакваме да видим част от тях и в номинациите на Съюза на артистите за наградите „Икар“, които по традиция се обявяват през януари. И за пореден път да преценим дали критериите на експертите съвпадат с нагласите на човека зрител, или ножицата на харесването и нехаресването между специалиста и лаика е широко разтворена от земята до небето, в което живеят единствено ангелите и тук-там някой елитен театрален критик...

Весела Бабинова


Свежата Весела Бабинова е една от най-пияните в спектакъла „Пияните“ на Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“, в който всички са пияни – не в театъра, а в постановката по пиесата на руснака Иван Вирипаев. Именно Весела повежда хоровода на клатушкащи се герои, балансиращи между копнежа по чистота, любов, единение с божественото начало и отвращение от живота такъв, какъвто е – пошъл, прагматичен и несправедлив. Младата актриса прави страхотна роля, открояваща се в могъщ ансамбъл, в който всички са забележителни – Владо Пенев, Светлана Янчева, Пенко Господинов, Анастасия Лютова, Луиза Григорова и останалите.

Червенокосата Веси имаше нелесна актьорска задача и във филма „Вездесъщият“, който обра наградите на кинофестивала „Златна роза“ във Варна. Там тя е екранната любовница на обсебения от мания за следене и „документиране“ на живота главен герой. Спонтанна и отдаваща се докрай, героинята на Бабинова сваля и дрехи, и психологическата си защита пред напористия рекламист, който атакува чувствата й, набрал подобно таен агент най-съкровена информация за нея. Това няма да му се размине безнаказано, но голите сцени с Весела са едно от най-красивите неща в този и без това галещ окото филм.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !