Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Джеф Безос стана най-богатият човек в историята

отпечатай новината

12.01.2018 09:46 | Видян 1371 пъти

Джеф Безос стана най-богатият човек в историята

Основателят на Amazon Джеф Безос вече е най-богатият човек в историята. В понеделник състоянието му достигна 105.1 млрд. долара според Индекса на милиардерите, поддържан от Bloomberg, като надвиши досегашния рекорд на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, предавa CNN. Според сп. Forbes нетната стойност на притежаваните от Безос активи е 104.4 млрд. долара.

По-голямата част от богатството на милиардера идва от акциите му в създадения от него гигант в електронната търговия Amazon – общо 78.9 млн. на брой. В понеделник стойността им се повиши с 1.4%, благодарение на което нетното състояние на технологичния предприемач се увеличи с 1.4 млрд. долара. От началото на годината цената на книжата е поскъпнала с близо 7%, след като през 2017 г. постигнаха ръст от 56%.

Освен това Безос притежава акции и във вестник Washington Post, както и в създадената също от него частна компания за космически пътувания Blue Origin, която има за цел да организира туристически посещения в Космоса, отбелязва CNN.

Милиардерът спечели титлата за най-богат човек в света за първи път през юли, когато за кратко изпревари Бил Гейтс. Няколко месеца по-късно, през октомври, Безос отново се нареди преди съоснователя на Microsoft. С началото на предпразничното пазаруване през ноември ръстът в цената на акциите на Amazon му помогна за първи път да прекрачи и прага от 100 млрд. долара.

Към момента нетното състояние на Гейтс се оценява на 91.9 млрд. долара от Forbes и на 93.3 млрд. долара от Bloomberg, като и в двете класации той заема второто място. От Forbes обаче отбелязват, че през април 1999 г. богатството му за кратко е било над 100 млрд. долара, като за увеличаването на стойността на активите му тогава помага интернет балонът. Коригирани спрямо инфлацията за периода, тогавашните 100 млрд. долара биха се равнявали на 148 млрд. долара днес.

Дори и без тази корекция обаче, Гейтс би бил по-богат от Безос, ако не бяха значителните му дарения за благотворителни цели. От Bloomberg посочват, че анализът на публично оповестените му дарения показва, че Гейтс е предоставил за различни филантропски инициативи 700 млн. броя акции от Microsofts, чиято стойност по днешни цени е 61.8 млрд. долара, както и 2.9 млрд. долара средства в брой, с което нетното му състояние би било над 150 млрд. долара.

Източник: capital.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !