Джена показа дъщеря си за първи път

Певицата Джена най-после реши да покаже публично дъщеря...

Райските субтропични острови,...

Принц Уилям и Кейт, принцесата на Уелс, имат любима...

Акие Абе, съпруга на японски премиер, на среща с Детския радиохор в БНР

отпечатай новината

12.01.2018 17:02 | Видян 2593 пъти

Акие Абе, съпруга на японски премиер, на среща с Детския радиохор в БНР

Н. Пр. г-жа Акие Абе, съпруга на министър-председателя на Япония, ще посети в неделя Българското национално радио, за да се срещне с децата от световноизвестния Детски хор. Г-жа Абе придружава съпруга си, който е на първа визита на японски премиер в България.

Срещата с малките певци е по желание на японската страна. Контактите на Детския радиохор със Страната на изгряващото слънце започват още през 1966 г., когато проф. д-р Шигейоши Мацумае кани за първи път на концертно турне в Япония детски хор от източния блок.

От 19687 г. до 2007 г. Детският радиохор прави в Япония 18 турнета, по време на които изнася повече от 500 концерта в над 150 града. Така хорът се превръща в неразделна част от японско-българското културно сътрудничество, а според проф. д-р Шигейоши Мацумае „малките певци станаха жив мост на дружбата и любовта към българския народ“.

Известният диригент Терукио Иваи споделя: „Доскоро българските песни не бяха познати у нас , а сега в учебниците на началните училища са включени редица от тях – „Лека нощ“ на Парашкев Хаджиев, „Весела песен“ от Петър Ступел, „Зимна песничка“ и „Майски балони“ от Христо Недялков.

Японският народ се запозна с тази малка източноевропейска страна благодарение на песента. Именно поради това би могло да се каже, че Христо Недялков и Детския радиохор се явяват посланици на България.“

Детският радиохор, създаден от академик Христо Недялков, е възпитал любов към японската песен и към японската култура и в много българи. Днес тези традиции продължава главният диригент на хора Венеция Караманова.

Г-жа Абе ще посети Българското национално радио за среща с певците от Детския радиохор на 14 януари 2018 г., неделя, в 16.35 ч. Влизането на представителите на медиите в сградата на БНР (София, бул. Драган Цанков 4) ще става от 16.10 до 16.30 ч.
 
За информация: 0884 36 20 65, отдел „Комуникация“, Българско национално радио

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !