Миле Китич и Анелия делят една сцена...

Легендата на сръбската музика Миле Китич ще отпразнува...

Андреа прозвуча на японска сватба

Поредно доказателство за успехите на балканската звезда...

Акие Абе, съпруга на японски премиер, на среща с Детския радиохор в БНР

отпечатай новината

12.01.2018 17:02 | Видян 1263 пъти

Акие Абе, съпруга на японски премиер, на среща с Детския радиохор в БНР

Н. Пр. г-жа Акие Абе, съпруга на министър-председателя на Япония, ще посети в неделя Българското национално радио, за да се срещне с децата от световноизвестния Детски хор. Г-жа Абе придружава съпруга си, който е на първа визита на японски премиер в България.

Срещата с малките певци е по желание на японската страна. Контактите на Детския радиохор със Страната на изгряващото слънце започват още през 1966 г., когато проф. д-р Шигейоши Мацумае кани за първи път на концертно турне в Япония детски хор от източния блок.

От 19687 г. до 2007 г. Детският радиохор прави в Япония 18 турнета, по време на които изнася повече от 500 концерта в над 150 града. Така хорът се превръща в неразделна част от японско-българското културно сътрудничество, а според проф. д-р Шигейоши Мацумае „малките певци станаха жив мост на дружбата и любовта към българския народ“.

Известният диригент Терукио Иваи споделя: „Доскоро българските песни не бяха познати у нас , а сега в учебниците на началните училища са включени редица от тях – „Лека нощ“ на Парашкев Хаджиев, „Весела песен“ от Петър Ступел, „Зимна песничка“ и „Майски балони“ от Христо Недялков.

Японският народ се запозна с тази малка източноевропейска страна благодарение на песента. Именно поради това би могло да се каже, че Христо Недялков и Детския радиохор се явяват посланици на България.“

Детският радиохор, създаден от академик Христо Недялков, е възпитал любов към японската песен и към японската култура и в много българи. Днес тези традиции продължава главният диригент на хора Венеция Караманова.

Г-жа Абе ще посети Българското национално радио за среща с певците от Детския радиохор на 14 януари 2018 г., неделя, в 16.35 ч. Влизането на представителите на медиите в сградата на БНР (София, бул. Драган Цанков 4) ще става от 16.10 до 16.30 ч.
 
За информация: 0884 36 20 65, отдел „Комуникация“, Българско национално радио

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !