Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сърбите искат да ни откраднат Ритон

отпечатай новината

19.01.2018 12:21 | Видян 1556 пъти

Сърбите искат да ни откраднат Ритон

Катя и Здравко започнаха новата 2018-та в приятна приятелска компания на сръбска земя. Обичаният дует си подари няколкодневна разходка до Ниш, откъдето освен с впечатления от интересни забележителности, звездният ни тандем се връща и с някои меко казано разочароващи подробности.
 
Въпреки че сърбите са известни с добрата си кухня, нежната половинка от „Ритон” съвсем не се възхитила от предложеното.
„Бяхме с една компания от 8 човека в Ниш. Там си прекарахме празниците. Но смятам, че нашата кухня е в пъти по-добра. При нас има повече разнообразие. В Сърбия действително месото е по-качествено, но в друго отношение са по-скучни”, споделя Катя, за която свежата салата е често и любимо предпочитание.

„Обикновено си поръчвам свежа салата, а в Сърбия по това време на годината в заведенията се яде само месо, както и едни тежки мариновани, и пресолени туршии. Е, за качеството на месото и тънките мезета Здравко, който е месар, нямаше никакви забележки, разбира се”, добавя с усмивка тя.

Извън кулинарните си моменти, музикалните ни звезди се разходили по „Калайджийското сокаче” – стара занаятчийска улица, изпълнена с духа на стария град Ниш. Веднага им направило впечатление уюта, който създавал аромата на прясно изпечено кафе, идващ от многобройните кафани. Разбира се около тях се предлагали и традиционните специалитети за сръбската кухня – ущапци, плескавици и вешалици.

По централната улица пък, отвсякъде се чувала българска реч. И българи, които моментално разпознавали популярния ни дует. Някои от тях дори поискали „Ритон” да останат за по-дълго на сръбска територия.

„Може би защото бяхме по време на празници там, по улиците имаше страшно много българи. Снимаха се с нас, искаха автографи. Където и да отидем по света, има българи, които ни разпознават, макар че сме малка държава. Разпръснали сме се по целия свят”, разказват още „Ритон”, които не пропуснаха да си направят снимка край бронзова скулптура на нишкия ловец Калча с вярното му куче и писателя Стефан Сремац, живял в града в края на 19-ти век.

Онова, което изобщо не направило добро впечатление на дуета ни обаче, бил изразеният шовинизъм на съседите.
 
„Сърбите нямат никакво отношение към българската музика. Не познават абсолютно никого в България, освен евентуално някои от поп фолк изпълнителите”, признава Катя. И добавя с доловима нотка на огорчение:

„Силно се впечатлих от шовинизма на сърбите. Те наистина нямат никакво отношение към нашата държава – нито към културата, нито към личностите ни. Имахме възможност да контактуваме със сърби и се убедихме в това. А като гледам как част от българския народ издига в култ сръбски певци и певици, просто е жалко”.
 
Вероятно за изненада на мнозина – по думите на най-успешния български дует сръбските ни съседи нямали никакво отношение към нас, българите. Нещо повече – ние с лека ръка допускаме премахването на автентичното българско звучене в музиката си, копирайки най-вече сръбските си съседи. А те…

„Те нямат никакво отношение, което е много жалко, защото българите разпознават сръбската музика, едва ли не като своя собствена. Но не мога да си кривя душата – в музикално отношение те са доста по-добри от нашата българска музика, особено в посока на така наречената „модерна” музика, която всъщност е англосаксонска и няма нищо общо с българското. Докато сърбите са си запазили автентичното звучене – дали ще става дума за поп фолк, дали поп или рок музика. Няма как да я объркаш”, споделя още Катя.
Нежната половинка на дует „Ритон” признава и за още нещо, което определено заслужава вниманието:

„Въпреки че те не са много богата държава – и като стандарт на живот, и като цени на отделни продукти, в същото време за разлика от нас и без да са част от Европейския съюз, без да получават европейски субсидии, имат прекрасни пътища и магистрали. Как го правят този номер не знам?!”

Извън колоритните си пътешествия, както обикновено „Ритон” са в активен творчески ритъм и по отношение на скорошните си изяви. Звездният ни дует се подготвя за няколко големи концерти в рамките на годината из страната.

Източник: БЛИЦ

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !