Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен

отпечатай новината

02.02.2018 12:15 | Видян 1656 пъти

Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен

Нов, съвременен прочит на 200-годишна песен направи второкласничката от Варна - носителката на златни медали София Иванова заедно със Славеите на Надка Караджова. Новата версия на Шию, плету, пою е композирана от Александър Кипров и Алекс Нушев, по идея на Иван Иванов – Дядо.

Екипът на малката изпълнителка от Варна за пореден път свързва свой творчески продукт със значими исторически места и събития в България, съобщава ВИП Комюникейшън. Освен в архитектурно-историческия резерват Боженци, снимките майсторски ни правят част от „най-голямата оригинална българска сватба”, състояла се през 2017 г. край Велико Търново, която влезе в книгата на рекордите Гинес с огромния брой сватбари - над 5000 - ttps://www.youtube.com/watch?v=gCF6GJUIDQw.

Историята на тази песен е свързана с известната народна певица Лиляна Галевска, която вече 50 г. е на българските и световни сцени - на 05.03.1968 г. тя постъпва в Ансамбъл Филип Кутев. Година по-късно е вече солистка на великия ансамбъл и така двадесет години, докато внезапно го напуска. Причината – смъртта на големия композитор.

Лиляна Галевска е наследница на една от най-известните български певици от близката ни история Ика Стоянова. Тя е една от първите певици на БНР, пяла на живо в ефир Я кажи ми облаче ле бяло. Именно тя чува от баща си, който иначе по професия е фелдшер в село Врабча, Трънско песента, която вече е в нов аранжимент и изпълнена от три поколения певици.

Оригиналното име на народната песен е Седенкя се кладе и под това заглавие Ика Стоянова я записва в БНР. За съжаление от творчеството на голямата певица са съхранени само две песни, но името й се помни от гилдията и за нея се говори с респект и уважение.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !