Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Кой накара Гришо да не играе в София?

отпечатай новината

05.02.2018 09:00 | Видян 3622 пъти

Кой накара Гришо да не играе в София?

Не леката контузия е най-вероятната причина за отказа на фантастичния Григор Димитров да участва на турнира в София, направен специално заради него. Всъщност изострен конфликт с Федерацията по тенис на хора от близкото му обкръжение, стоял в основата на драмата, научи 19 минути от изключително високопоставен и много добре осведомен източник. Той е в течение на сложните преговори по темата, състояли се между София, Дубай, Лондон и Монако, което Гришо нарича „вкъщи” и с право, тъй като и на сайта на АТП в рубриката жителство е изписана държавата – дужде с нулеви данъци, на която действително е резидент.

Ябълката на раздора е желанието на близки до Григор лица да се намърдат в организацията и разпределението на парите от турнира в София, ако се вярва на източника. Не е тайна, че миналогодишното издание беше доста успешно, включително и касово.

Конфликтът сега обаче води до загуби не само за двете страни – престиж за турнира и лишаване от точки и спадане в ранглистата за Димитров, но най-вече огорчава родната публика, която само заради Гришо изкупи над 9000 билета за финала на състезанието. И още хиляди за другите нива от надпреварата.

Когато разбират, че ако близки на тенисиста заменят Българската федерация по тенис като съорганизатор на събитието, това означава невъзможност за отпускане на държавна субсидия от половин милион лева, от обкръжението на Димитров изискват специалният хонорар за участие на суперзвездата да бъде утроен – от 130 000 на 400 000 евро, сочи цитирана и от нашия източник, и от медиите информация за сумата. Получават ОК. И това обаче явно се оказва недостатъчно.

Поради клауза в договора да поднесе лични извинения в случай на неучастие, той е принуден да даде пресконференция в София преди дни, преди да се прибере в Монако.
Организаторите на турнира в София бързо замениха Гришо с по-титуловано име в световния тенис – победителя в няколко турнира от Големия шлем Стан Вавринка.
По-опасното е, че конфликтът може да лиши Димитров от участие в Олимпийските игри в Токио, което да му донесе и огромни загуби, тъй като квотата за тях е задължителна по спосорските му контракти.

Защо? Някой около звездата го кара да бойкотира националния отбор на България за купа Дейвис. Това е противно на практиката на други знаменитости като Джокович за Сърбия. Или директно заплашващия да задмине Гришо в ранглистата, поради неучастието на нашия в софийския турнир и липсата на възможност да защити точките си от миналата година Зверев за Германия. Ако Българската федерация по тенис откаже да го включи в отбора поне за един мач догодина, Григор няма как да получи квота за Токио 2020.

Поради тази причина злите езици говорят за обтягане на отношенията между майката на спортиста и неговото обкръжение, тъй като родителката, съвсем справедливо, не одобрявала пренебрегването на България, както като национален отбор, така и като получаване на наградите за Спортист на годината. Димитров е единственият случай за 60 години история на надпреварата, в които някой е бил избиран за №1 и не се е явявал. При това 2 пъти. И всички са убедени, че решението не е това невероятно момче, а му е наложено.

На този фон трябва да се знае, че държавата е дала субсидия над 700 000 лева за подготовка на състезателя като национален, независимо, че той е професионалист и участва в комерсиални турнири. Това са повече пари, отколкото са взели цели спортни федерации с десетки клубове и хиляди трениращи деца в цялата страна.
Оказва се, че по времето на злополучния министър Местанова – проф. Мариана Георгиева, България е плащала не само 100 000 лв. годишна субсидия, но включително и разходи по участието на хасковлията в турнирите от Големия шлем. Въпреки че са комерсиални и дори изгубилите в първия кръг получават солидни петцифрени хонорари за присъствието си.

От 2015 г. субсидията за Димитров е значително намалена, като за 2018 г. е 26 800 лв., сочат данни от Министерството на младежта и спорта. Причината за сериозното ограничение е, че до момента бащата на тенисиста е получавал средства като негов актуален треньор, какъвто е световно известно, че не е, става ясно от справката на ММС.

Верен на журналистическите стандарти, 19 минути изпрати въпроси по всички обсъждани проблеми на мениджъра на Димитров. Георги Стоименов, зет на треньорката и ексдепутатка Юлия Берберян и мъж на тенисистката Катерина Малеева, обаче не отговори нито по телефона, нито по мейла. Когато е удобно за него, готови сме да му предоставим възможността да изложи позицията си.

Екип 19'

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !