Тоца с частен самолет в Дубай

Терминът за раждане на Антония Петрова-Батинкова беше 17...

Александър Алексиев става татко за...

Звездното семейство на Александър Алексиев и Яна Титова...

Българка в Австралия завеща 1,84 млн. лв. на Националната галерия

отпечатай новината

14.02.2018 18:07 | Видян 823 пъти

Българка в Австралия завеща 1,84 млн. лв. на Националната галерия

Националната галерия в София получи дарение от 1,84 млн. лв. (1,44 млн. австралийски долара) от наша родолюбива сънародничка. Сумата е част от завещанието на Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия, съобщи бТВ.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си. В оставеното от нея завещание половината от сумата след продажбата на недвижимото й имущество се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.
По думите на адвокат Уоруик Дън от кантората Biddulph & Salenger, изготвила завещанието и извършила разпоредителните действия с наследството, Занеф е била голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото.

Българката е дарила половината от сумата на Националната галерия като родолюбив жест към родината си, а останалата половина – на австралийската галерия, с признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си. Сумата по дарението е била преведена преди дни по сметката на Националната галерия.

Източник: glasove.com

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !