Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Култовият роман Момичето от Америка излиза на български

отпечатай новината

21.02.2018 15:48 | Видян 1108 пъти

Култовият роман Момичето от Америка излиза на български

Загадъчна мистерия и готическа сага, социален разрез и психологическо изследване на сексуалното пробуждане. Това е култовият роман на Моника Фагерхолм Момичето от Америка (изд. Персей, превод Ростислав Петров), издаден вече в 15 страни и получил високи награди и оценки в САЩ, Франция, Швеция и Финландия.

През 1969 г. странно момиче, убивайки времето си в увеселителен парк на Кони Айлънд, записва на автомат грамофонна плоча с песен. Когато след време момичето, замесено в любовен триъгълник, мистериозно се удавя в едно финландско езеро, плочата е една от малкото следи, останали от краткия й земен път, и възбужда сред децата от селището край съдбоносното езеро желание да открият истината за случилото се.

Смъртта й става част от местната тийнейджърска митология и подхранва копнежите на момчета и момичета в опасните игри на живота и смъртта. Но минава време, децата порастват и детските им игри се изпълват със страст и чувственост, описани загадъчно и красиво от Моника Фагерхолм, един от най-значимите финландско-шведски писатели днес.

Писателката е прочута с необичайния си стил, сходен с този на готическия роман и филм ноар и изпълнен с дълбок психологизъм. Тя умело води криминалната интрига от началото до края, а дори и след това не разкрива всички карти, за да не пречи на читателя да продължи да се наслаждава на магическата атмосфера на половинчатото знание.

Този емоционален роман за неразделната близост на две тийнейджърки печели много награди в различни страни, включително и най-престижната шведска литературна награда – Август.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !