Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Жана - ябълката на раздора в БГ Евровизия

отпечатай новината

15.03.2018 13:53 | Видян 1646 пъти

Жана - ябълката на раздора в БГ Евровизия

И тазгодишният избор на победил в българската „Евровизия”, песента Bones на специално сформирана за конкурса група Equinox, доказа, че няма как надпреварата да премине без съмнения и обвинения. Щом финалният избор стана ясен, се появи и недоволството, този път от страна на Вида Пиронкова – автор на конкурентния проект Rebirth. Основните подозрения на композиторката са в прозрачността на регламента. „Всеки иска да види журито, което ще го оценява. Защо е това тайно гласуване, защо са тези чужди експерти?“, риторично запита пред „Монитор“ наследницата на големия художник Енчо Пиронков. Тя заяви и готовност да напише писмо до парламентарната комисията по култура с искане за прозрачност в правилата и разследване на избора на победител.

Основните й съмнения в честността на избора идват от телефонен разговор с певицата Жана Бергендорф, която беше вокалист и на песента Rebirth. “След като получих писмото от БНТ, че не сме одобрени за разглеждане от втората комисия, веднага го препратих на всички в екипа, включително на Жана. Ден по-късно тя ми се обади щастлива, че отива да пее в друг проект. Загадката е как отива да пее в друг проект, ден след като е минала тази селекция от чуждестранната комисия. Беше убедена, че парчето им ще бъде избрано от българските оценяващи. Авторът на песента Борислав Миланов я поканил да замени момичето, което я изпълнявало преди това. Как ще подмениш изпълнител, дори в група? Откъде знаеш, че твоята песен ще спечели?“, не се притеснява да разкрие Пиронкова.

Тя подкрепя съмненията си с тезата, че продуцентският екип, работил по Bones, е същият, който печели тазгодишната надпревара в Австрия – единствената друга страна с тайна селекция. Вида Пиронкова вече е махнала гласа на Жана от композицията си и ще търси нов вокал, защото „тази подмяна е много съмнителна и Жана знаеше всичко предварително“.

Един от авторите на Bones Борислав Миланов обаче не крие, че Бергендорф не е била единственият вариант за женски вокал на проекта му. „Но Жана беше от самото начало в моята концепция като първа опция за изпълнител. Подадох проекта с името на Жана в първия срок до 20 декември. Дали тя е уведомила Вида, не е моя отговорност. След като песента ми беше избрана от първата комисия, се обадих на Жана да седнем и да решим дали финално остава тя като вокалист“, сподели Миланов в интервю за „Монитор“, което може да прочетете в събота (17 март).

БНТ останаха лаконични по темата, като представител на дирекция „Връзки с обществеността“ сподели единствено, че на 6 февруари на всички продуценти и творчески екипи са изпратени писма с оценките от международната комисия, придружени с персонални коментари. До този момент в БНТ не е постъпил нито един въпрос за процедурата по избора и няма да коментират преразказани лични мнения.

Правилата на родното издание на музикалното състезание бяха публикувани на официалната страница на БНТ преди старта на приема на проекти. Там ясно е разписано, че кандидатите трябва да представят готов цялостен проект за песен, видео и сценично представяне. Конкурентите ще бъдат разгледани първоначално от панел от чуждестранни експерти с опит в „Евровизия” и представители на музикалния бранш, които ще ги оценят в онлайн платформа с точки от 0 до 10.

Всички кандидати събрали над 7 точки ще бъдат разгледани от комисия с участие на представители на БНТ. Изрично е разписано в правилата, че поверителността на участниците е гарантирана, т.е. изборът е таен. „До онзи ден не знаехме кои са хората в тази втора комисия от БНТ. Всичко е толкова замаскирано и потайно. На 20 декември подадох документите си и бях първа, а на другия ден удължиха срока. Имало 100 участника. Къде са? Твърдят че 13 песни са допуснати до първото жури.

Кой преди това е изслушал тези 100 песни“, не спира да пита Вида Пиронкова. Тя заяви, че за нея е обидно чужди хора да избират българската песен, защото нямат нашата мелодика. И е решена да поведе борба за подмяна на правилата на родния конкурс. Иска той да стане явен и да се провежда с концерт, на който българите да видят всички песни-кандидати. Призна, че все още не е получила явна подкрепа от колегите си в музикалната гилдия.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !