Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Еротика от Захари Зограф и безценни портрети във Вместо Ренесанс

отпечатай новината

20.04.2018 15:17 | Видян 1938 пъти

Еротика от Захари Зограф и безценни портрети във Вместо Ренесанс

Уникална изложба, събрала най-доброто от тколекции на много галерии в България, беше открита снощи в Двореца. В старата сграда на НХГ е разположена експозицията Вместо Ренесанс. Два месеца при вход свободен тя представя фантастични, изненадващи и уникални творби на най-големите български майстори от 18-и, 19-и век и самото начало на миналия.

Специален акцент е творчеството на най-големия реформатор на родното изкуство Захари Зограф, от когото са показани даже еротики. Тома Вишанов, Станислав Доспевски, папа Витан, Симеон Цонюв са малка част от повече или по-малко познатите художници, които са представени в абсолютно европейски контекст.

Сред тях са и Николай Павлович, Христо Цокев, Димитър Добрович, съратника на Левски Георги Данчов. Специално внимание заслужава и портретирането на познатия кому като министър на просвещението, кому само като столичен булевард Константин Величков, който сякаш не е живял сред родните револционери и първите ни политици, един от които е самият той, а сред Дега, Тулуз - Лотрек и други легендарни френски живописци.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !