БНТ представя Панчо Владигеров с...

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната...

22 мин. овации за филм на Дел Торо в...

Спомняйки си първия път, когато един от неговите филми...

Ага триумфира на фест в Техеран

отпечатай новината

29.04.2018 09:00 | Видян 1753 пъти

Ага триумфира на фест в Техеран

Филмът Ага на Милко Лазаров се окичи с голямата награда на международния кинофестивал в Техеран Fajr International Film Festival. За отличието си продукцията се пребори сред 28 други заглавия, сред които Dovlatov на руския режисьор Алексей Герман-младши.

Фестивалният успех на Ага, чието работно заглавие бе Нанук, идва само няколко месеца, след като закри 68-то издание на Берлинале, макар и извън конкурсната програма.

Сюжетът на българо-германско-френската копродукция пренася зрителите далеч на север, за да разкаже една история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения.

В юрта сред снежните полета на севера, двамата главни герои инуити - Нанук и Седна, мечтаят да съберат семейството си отново. Двамата живеят в духа на традициите на своите деди.

Останали сами в пустошта, те напомнят за последните хора на Земята. Когато здравето на Седна се влошава и тя умира, Нанук решава да изпълни последното й желание – да намери отдавна заминалата им дъщеря Áга, избрала живота в града и загърбила традициите.

У нас вече имахме възможност да изгледаме заглавието. Именно то откри тазгодишния София Филм Фест. „Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации...

С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно.“, разкрива замисъла на Áга режисьорът Милко Лазаров.

Той и Симеон Венциславов са автори на сценария, който през 2015 година, в конкуренция с още десет проекта от общо седем източноевропейски държави, беше отличен с престижната награда Кшищоф Кешловски на ScriptEast в Кан за сценарий от Източна и Централна Европа.

Преди това Áга спечели две награди за проект на Sofia Meetings 2014 и именно там продуцентите успяха да привлекат към проекта като партньор Гийом дьо Сей, Arizona Productions.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !