Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Постановката Паякът се играе за 80-ти път на сцена

отпечатай новината

08.05.2018 17:44 | Видян 1433 пъти

Постановката Паякът се играе за 80-ти път на сцена

Вече 7 години на сцената пиесата Паякът не престава да вълнува родната публика с историята за сиамските близнаци Мартин и Мартина. Постановката разглежда контрастната природа на  взаимоотношенията в двойка – близостта, необходимостта от нея и нейната невъзможност.

Паякът е протест срещу недостатъците в живота и е метафора за неосъществените копнежи и желания, чиято паяжина води до тъмните страни на душата. Пиесата е написана и режисирана от Йордан Славейков и Димитър Касабов.

Превърнала се е в един от най-разпознаваемите български спектакли зад граница. На 12 май, събота, Паякът ще се играе за 80-ти път на сцената на ТР Сфумато от 19.00 часа. Актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова, които са партньори и в живота, изкусно влизат в кожата на брат и сестра, сиамски близнаци, непосредствено преди операция по разделянето им. Двамата се впускат в тъмните лабиринти на неизречени думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода.

Паякът е играна на сцената на Бродуей в Ню Йорк, в Чикаго, Сиатъл, Лос Анджелис и в още няколко града зад океана. Поставяна е и с американски актьори във Florida International University, Маями.

Пиесата беше показана в Москва, Санкт Петербург и Брюксел, има в портфолиото си три престижни отличия от международни фестивали. С номинация А’Аскеер 2011 за съвременна българска драматургия, номинация за Полет в изкуството 2012 от Фондация Стоян Камбарев.

Популярният нюйорски безплатен седмичник за култура и изкуство The Village Voice излъчи българската пиеса Паякът като най-добра сред 10 топ спектакъла, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Сверна Америка - New York International Fringe Festival. И я определи като номер едно причина да се отиде на театър.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !