Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Монах от Атон жени Деси за Плевнелиев?

отпечатай новината

11.05.2018 10:45 | Видян 2270 пъти

Монах от Атон жени Деси за Плевнелиев?

Сватбата на Росен Плевнелиев с Деси Банова ще бъде епична и то не само защото булката ще е много красива, а младоженецът – много богат, но и заради човека, който ще ги съчетае пред Бога.

Президентът-милионер се надявал това да е монах от Света гора, твърдят запознати. И то не кой да е монах, а лично игуменът на българския манастир там – дядо Амвросий.

Както Уикенд писа, очаква се сватбата да е в имението на Плевнелиев в гръцкия град Урануполи. Той се намира в непосредствена близост с монашеската република Атон. Ето защо булката много искала бракът ѝ да бъде благословен именно от божиите хора там.

Смятала, че това вещае голям късмет, пък и нямала нито една приятелка, венчана от атонски монах. Искала да бъде първата, която ще се похвали с подобна висша форма на бракосъчетание.

Както е известно, в Света гора не се допускат жени. Затова пък хора, които живеят в монашеската република, могат да излизат от нея по различни дела. Именно на това разчитало бъдещото семейство – „изнесен” ритуал, извършен от монах от български манастир Св. Георги Зограф. Ако не в имението, службата можела да се направи и в някоя от църквите в градчето.

Твърди се, че Плевнелиев бил водил лични разговори по темата с игумена – архимандриг Амвросий, като дори се надявал именно той да го ожени.

„Църквата по принцип забранява венчавките да се извършват от монаси, защото самите те нямат право да се женят. В България обаче правим изключение, тъй като нямаме достатъчно свещеници, а Зографският манастир е български и там важат нашите правила”, казаха пред Уикенд специалисти по богословие. Според тях, няма да е изненада, ако игуменът се съгласи лично да извърши венчавката.

„Дядо Амвросий е много благ човек и сигурно не би имал нищо против”, смятат те.

Очаква се младоженецът да се отблагодари щедро за услугата. Знае се, че манастирът ни в Света гора има постоянна нужда от ремонти, така че допълнителни средства в него винаги са добре дошли. Говори се, че Плевнелиев не обичал да прави големи дарения и да харчи излишни пари, но в този случай можел да се реши на изключение.

За любимата си Деси бил готов да забрави своята прословута спестовност, стига да я види щастлива. За нея това е първа сватба, тъй като с бащата на първото ѝ дете нямат сключен брак.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !