Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Как балерина №1 в света разказа играта на София

отпечатай новината

11.05.2018 12:20 | Видян 1771 пъти

Как балерина №1 в света разказа играта на София

Светлана Захарова е балерина №1 в света, а гастролът й в София със сигурност е най-сензационното културно събитие на годината. И не само заради простия факт, че някой, който е актуален лидер на планетата, изобщо прави директна среща с българската публика, въпреки че и това си е голямо нещо, но много повече поради всички революции, които тя носи носи.

Спектакълът на Захарова Аморе е невероятна игра с епохи, култури и танци. Трите части са хем като цяло, хем контрастират. Първата е поклон пред класическия балет, в който руснаците нямат равни поне през последните 100 години - от Анна Павлова, през Плисецкая, Уланова, та до Захарова днес.

Втората е показно как една класическа балерина може да прави модерен балет, т.нар. контемпорари, каквото експертите по него не успяват. Третата част - модерен балет със средствата и музиката на класическия, е невероятна игра и е намигане не само към двата вида на това изкуство, които очевидно могат да бъдат смесвани красиво, но и към разделението на ролите на мъжки и женски - значи намигане, ако щете, и към прословутата Истанбулска конвенция.

А Захарова прави мъжките партии по-добре и от най-добрите балетисти на Большой театр, които й партнират, както се видя на сцената на първа зала на НДК - огромна, но невероятно изпълнена от тази крехка като порцеланова статуетка дама.
 
Постановките на трите части от трима световни асове на танцовата режисура - западняци, не руснаци, също не беше за изпускане поне заради елементарната истина, че голямото изкуство е високо над граници, политика, измислени спорове и сблъсъци.

Като сме толкова изостанали от съвременните върхове на културата в този свят, поне е добре - при възможност - да можем да ги видим и да ги оценим на живо, когато са ни дошли на крака - и в буквален, и в преносен смисъл.

И, ако можем, разбира се, да се зарадваме на другите, докато седим и чакаме. Те ни разказват играта, ако сме умни, може пък да запомним, да научим нещо и сами да станем по-добри - и в буквален, и в преносен смисъл.
 

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !