Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Софийската опера с 9 тира декори в Москва

отпечатай новината

14.05.2018 09:15 | Видян 691 пъти

Софийската опера с 9 тира декори в Москва

Девет тира с декори и костюми придружават екипа на Софийската опера и балет в Москва за грандиозното му турне в Болшой театър, което ще продължи до 23 май. В събота меломаните в един от световните мегаполиси на културата бурно аплодираха спектакъла по емблематичната за българската музика опера на Любомир Пипков „Янините девет братя“, а в неделя вечер ще видят балета „Корсар“ от Мариус Петипа в годината на неговия двувековен юбилей.

На нашите артисти са предоставени и двете сцени на легендарния театър – Новата и Историческата, на която на 18, 19, 21 и 23 май ще бъде изпълнена тетралогията от Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“: „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.

Генералният директор на Болшой Владимир Урин припомни, че българският колектив за последно е гостувал там през далечната 1981 г.

„И ето, след 37 години знаменитият софийски театър отново пристигна в Москва, при това с мащабна програма и в представителен състав“, изтъкна той, добавяйки, че всички билети за 6-те спектакъла са били продадени изцяло. „Ние не дойдохме със звезди от световните оперни театри, а с първокласни български оперни звезди, които направиха един звезден спектакъл на сцената на Болшой театър в Москва“, коментира директорът на Операта акад. Пламен Карталов.

Залата на Болшой театър беше пълна за откриващото представление в събота, а руската публика изпрати артистите от България със ставане на крака, нестихващи аплодисменти и възгласи „Браво“. Един от водещите солисти, тенорът Костадин Андреев, след това коментира, че символично отново сме развели българското знаме на тази престижна сцена.

Сред зрителите бе и председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който заяви: „Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика“. Той бе в Москва по покана на Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Русия по международното културно сътрудничество. Със съвместните усилия на Рашидов и Швидкой през 2016 г. бе договорен този мащабен гастрол в Болшой.

„Без големия талант на маестро Карталов великолепното представяне на българските дарования нямаше да бъде възможно, той винаги избира печелившия път към върха в изкуството“, коментира бившият министър на културата. Той разкри още, че Московският театър на мюзикъла и няколко драматични театъра, както и големи галерии са готови за съвместни проекти с наши творци.

Източник: monitor
Снимка: БГНЕС

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !