Кейти Пери с лош старт в борбата в съда

По време на защитата си в съдебната зала, певицата носеше...

Задава се продължение на Клюкарката

Популярният сериал Клюкарката ще се завърне на екрана с...

Академик Светлин Русев подреди уникална изложба

отпечатай новината

14.05.2018 18:00 | Видян 1083 пъти

Академик Светлин Русев подреди уникална изложба

Столичната галерия Българи (Дондуков 73) представя уникална изложба с платна от Художниците на поетичната реалност – 8 от най-забележителните френски автори на XX век.

Откриването е на 16 май от 18 часа. Красивата експозиция е подредена лично от Светлин Русев. Авторите стават популярни още в своята младост – през 20-те и 30-те години на предишното столетие, уточняват изкуствоведите. Макар и много различни, те работят и правят общи изложби, обединени от отдадеността си към бита и пасторалните пейзажи на френската провинция. Често ги наричат Художници на щастието.

Верни на респекта си към природата, те се противопоставят на авангардните течения от 20-те и 30-те години. През 50-те и 60-те продължават да работят, но сякаш изостават от “модата” - вече са преподаватели,  професори, академици. Въпреки статуквото обаче остават верни на себе си. Неслучайно винаги са били и остават любимци на познавачите и ценителите на живописта, на колекционерите.

След големите ретроспективи на „художниците на поетичната реалност“ във Франция през 2011-а,  2012-а  и 2017-а интересът към групата им е актуализиран и те вече получават  своята реабилитация. Основният акцент в колекцията, представена в галерия Българи, е върху творбите на Ролан Удо (1897- 1981).

Публиката може да види 14 платна в почти всички жанрове на кавалетната живопис – пейзажи от Страната на баските ,  италиански и гръцки острови, портрет, натюрморт, акт, жанрови сцени.  Публиката ще се наслади и на три произведения на Андре Плансон (1898 - 1981), Франсоа Денуайе (1894-1972).

Въпреки че Андре Фавори (1889-1937) никога не се e числял към „художниците на поетичната реалност“, споделя с тях общата съдба на временна пристрастеност към авангардните течения на времето (в случая кубизма) и бърз обрат към традиционните ценности в живопистта - в случая към Паул Рубенс.

В колекцията е и „късният“ Ив Брайе (1907 - 1990), чието творчество се разгръща основно през 50-те, 60-те и 70-те години. Тогава, когато някогашната слава на групата е отдавна забравена история. Художниците на поетичната реалност присъстват в постоянната експозиция на Квадрат 500 – така, както във всички модерни музеи по света от ранга на Орсе и Помпиду в Париж.

Когато в София се открива Галерията за чуждестранно изкуство,  Богомил Райнов и Людмила Живкова уреждат творби на „щастливите художници“ да бъдат закупени от държавата за постоянната сбирка. За чест на арт мениджмънта у нас през 40-те години, трябва да се каже, че още тогава в София има изложба с работи на художниците на поетичната реалност.

Следващото по-пълно представяне е в изложбата Западноевропейска живопис XIX - XX век от 1981-а, където те са поставени в по-широк, алтернативен исторически и художествен контекст. През май на 1984-а в София е открита самостоятелна изложба на Ролан Удо с 38 негови творби.

След 1985-а всеки ценител се запознава с творците в залите на Галерията за чуждестранно изкуство в София – днес вече Квадрат 500. Албумът Художници на поетичната реалност с автор Иво Милев, издаден специално за изложбата,  ще бъде представен на откриването.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !