Жана Бергендорф спря наркотиците и...

Малко след като бе осъдена за домашно насилие на...

Напусна ни волният ездач Питър Фонда

Американският актьор Питър Фонда, син на Хенри Фонда и...

Спайк Лий обърна американското знаме, стават му на крака

отпечатай новината

15.05.2018 18:00 | Видян 1472 пъти

Спайк Лий обърна американското знаме, стават му на крака

Ларс фон Триер и Мат Дилън се завърнаха с гръм и трясък

Обърнат американски флаг. Остава черно бял - с райетата и звездите. Правостояща аплодираща публика в Гранд театър Люмиер в Кан. Топло поздравление от Бенисио Дел Торо. Спайк Лий върви триумфално с черна и бяла обувка сред шпалир от звезди и продуценти, политици и милиардери, който не спират да му ръкопляскат и излиза под отворилото се след цял ден дъжд нощно небе на Кроазет.

Режисьорът и групата му продължават да събират аплодисменти вече от фотографите и минувачите, жадни да зърнат някоя звезда....Новият филм на Спайк Лий е най-страшен с финала си - една Америка на расови сблъсъци в момента, за които нашите новини мълчат, за оголено насилие между крайнодесни екстремисти от една страна и цветнокожи и защитници на правата им от друга. Една провинциална Америка в истерия с насилие, оправдано от актуалния й президент.

Иначе Черен в КуКлуксКлан, както вероятно е най-добре да се преведе заглавието на филма, което представлява не просто игра на думи, но и на букви на английски език, започва с мощни кадри в ретро стил, представящи епохата след войната между Севера и Юга, продължава с Алек Болдуин, който говори като Доналд Тръмп.

След това се разказва истинската история на черен полицейски инспектор - първият в цялата полиция на Колорадо, въпреки че действието се развива преди 40 години - доста след Пражката пролет и студентските вълнения във Франция. Та този полицай успява да влезе под кожата на самия лидер на КуКлуксКлан, действайки в екип с бял свой колега, който е представител на другите най-омразни за представителите на чистата раса хора - евреите.

Единият е духът, другият е тялото и двамата успяват да разгромят местната клетка на екстремистите. Останалото е филм, който дано да може да се гледа и в България, защото пронацистките, прототалитарните влияния се засилват доста и у нас напоследък. Не само в Германия и Италия - майките на фашизма, където печелят единствени в последните избори.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !