Марешка напусна Игри на волята

Марешка е поредният участник който напусна „Игри...

Маринова спечелила 1 млн. евро от...

Организаторката на конкурси Мариана Маринова е спечелила...

Спайк Лий обърна американското знаме, стават му на крака

отпечатай новината

15.05.2018 18:00 | Видян 1558 пъти

Спайк Лий обърна американското знаме, стават му на крака

Ларс фон Триер и Мат Дилън се завърнаха с гръм и трясък

Обърнат американски флаг. Остава черно бял - с райетата и звездите. Правостояща аплодираща публика в Гранд театър Люмиер в Кан. Топло поздравление от Бенисио Дел Торо. Спайк Лий върви триумфално с черна и бяла обувка сред шпалир от звезди и продуценти, политици и милиардери, който не спират да му ръкопляскат и излиза под отворилото се след цял ден дъжд нощно небе на Кроазет.

Режисьорът и групата му продължават да събират аплодисменти вече от фотографите и минувачите, жадни да зърнат някоя звезда....Новият филм на Спайк Лий е най-страшен с финала си - една Америка на расови сблъсъци в момента, за които нашите новини мълчат, за оголено насилие между крайнодесни екстремисти от една страна и цветнокожи и защитници на правата им от друга. Една провинциална Америка в истерия с насилие, оправдано от актуалния й президент.

Иначе Черен в КуКлуксКлан, както вероятно е най-добре да се преведе заглавието на филма, което представлява не просто игра на думи, но и на букви на английски език, започва с мощни кадри в ретро стил, представящи епохата след войната между Севера и Юга, продължава с Алек Болдуин, който говори като Доналд Тръмп.

След това се разказва истинската история на черен полицейски инспектор - първият в цялата полиция на Колорадо, въпреки че действието се развива преди 40 години - доста след Пражката пролет и студентските вълнения във Франция. Та този полицай успява да влезе под кожата на самия лидер на КуКлуксКлан, действайки в екип с бял свой колега, който е представител на другите най-омразни за представителите на чистата раса хора - евреите.

Единият е духът, другият е тялото и двамата успяват да разгромят местната клетка на екстремистите. Останалото е филм, който дано да може да се гледа и в България, защото пронацистките, прототалитарните влияния се засилват доста и у нас напоследък. Не само в Германия и Италия - майките на фашизма, където печелят единствени в последните избори.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !