Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Кой ще вземе палмата?

отпечатай новината

17.05.2018 11:40 | Видян 1300 пъти

Кой ще вземе палмата?

БОРИС АНГЕЛОВ
СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19'
КАН


Лишен от голямо звездно присъствие, 71-ият фестивал в Кан обаче създаде голяма конкуренция за Златната палма с неясен фаворит. Според световната критика борбата е главно между полския филм Студена война и японския Семейни работи, но немалко са онези, които залагат на добрия стар Спайк Лий и неговата актуалност. В последния момент се появи и скрит фаворит - корейския Изгаряне по Мураками - модерен и елегантен филм, който показва, че дори в страна, която смятаме за витрина на новите технологии, мизерията на много от младите хора ги прави готови на всичко и от това - нещастни, дори онези от тях, които на общия беден фон са постигнали мечтите на останалите - пари, висок стандарт и т.н.

Некрасива действителност е водеща тема и за Матео Гароне, чийто филм Кучкарят разказва за един "малък човек" - добър и готов на компромиси, който в отчайващото безсилие да се противопостави на диктатурата в забравеното си провинциално градче на една мутра, което е обхванало цялото местно миниобщество, първо го прикрива, но после го убива. Метафора, която звучи много актуално дори политически. Според някои другото италианско предложение - Щастлив като Лазар, също има шансове за голямата награда на феста.

Част от българската критика тук - общо петима души, очаква палма за Лято на Кирил Серебренников. "Филмът му е толкова хубав, че ще бъде жалко само, ако му я дадат по политически причини", коментира проф. Вера Найденова. Серебренников беше задържан заради злоупотреби с държавната субсидия за свой кинопроект в Русия и не е на фестивала, но се води дисидент. Филмът му обаче разказва за легендата на петербургския ъндърграунд от 80-те години Виктор Цой, музикант и символ на контра-културата от онова време на застоя.
В руския павилион дори на официална пресконференция авторите на проектите Календар и Нормален в малките селекции на феста не се въздържаха да коментират съжалението си за Серебренников и за накърненаната свобода в Русия, наричана от единия млад кинаджия "недоизказаност", и при това съвсем спокойно, включително и пред официалните медии от Москва като Първи канал и агенция Новости.

Апропо, самият Путин е герой в представения тук документален филм Случаят на Ксения Собчак, кандидатка за президент на изборите в родината си преди 2 месеца. Проектът е посветен на баща й, определен в промото на филма като "ментор" на сегашния властелин на Кремъл, както и на актуалния премиер на Русия Медведев - всички са от Петербург, също като Виктор Цой.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !