Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Дете и бебе с главни роли в уникален филм за възрастни

отпечатай новината

18.05.2018 09:00 | Видян 1084 пъти

Дете и бебе с главни роли в уникален филм за възрастни

Надин Лабаки разказва покъртително уникалната история на хлапе, което съди родителите си, че са му дали живот

БОРИС АНГЕЛОВ
СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19'
КАН

Надин Лабаки най-много от всички в Кан заслужава Златната палма тази година. Ливанското предложение в надпреварата на основната програма на най-престижния световен кинофестивал - Кафарнаум, е невероятно пресъздаден на екрана потресаващ разказ за дете, което съди своите родители, че са го обрекли да живее.

В този филм за възрастни, в който се разказват, но по един неназидателен начин и така модните в Кан този сезон социални драми на изключването, и трагедията на бежанците, и на липсата на любов и съчувствие, на съвест и чест в нашето време, и ужасяващото насилие, главните роли изпълняват по един несравним начин две деца - едното на около десет - по сценарий "около 12", защото никой не помни на колко е, а другото - на годинка.

Работата с бебето вероятно е отнела на режисьорката страшно много време и енергия, защото резултатът е удивителен и филмът просто трябва да се види, това нещо не може просто да се опише. В него я има и играта на децата от Бейрут, които се преследват с пушки, и отчайващата бедност, и несъществуващото общество в ера, която наричаме комуникационна. Дано да го видим на някой от фестивалите в София! Има защо. За да видят и нашите кинотворци, че киното не е бюджет, а идея, дух, полет, вдъхновение, можене...

Специално отбелязваме казахстанския филм от селекцията Особен поглед, озаглавен прекрасно Ласкавото безразличие на света. Той е за борбата на двама самотни млади хора от провинцията срещу...света и обстоятелствата, които ги изпращат на ръба на живота.

Те се опитват да намерят спасение в какво ли не, докато не достигат до логичния извод, че всичко е любов. Представен с думи, сюжетът изглежда прост, но всъщност филмът е лек, елегантен, красиво заснет с много изящни, но също с груби или характерни детайли, които го правят световен хит, макар в основната си част да е на руски, а от време - навреме да минава на казахски, от което обаче зрелището не губи изобщо.

Снимка: Filmz.ru

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !