Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Никой не писа и не чу за Габриел в Кан

отпечатай новината

21.05.2018 09:46 | Видян 1177 пъти

Никой не писа и не чу за Габриел в Кан

БОРИС АНГЕЛОВ
СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА 19’
КАН


300 лв. е струвал на данъкоплатеца всеки от 3792 зрители на Пеещите обувки – последния филм на Славчо Спасов, субсидиран от държавата. 19 минути единствен изгледа на премиерната му търговска прожекция на пазара в Кан навремето и му предрече неуспех, заради което бяхме обвинени в какви ли не неща от хора, които не го бяха зървали. Филмът претърпя някои корекции, излезе на екраните и...Оказа се, че сме били прави – тотален провал и липса на публика.

При това Обувките на Спасов далеч не са най-малко атрактивния български филм. Жената на моя живот е само с 991 зрители! Бартер е с 1430, има и други подобни. Въпросът е какво правим, след като тези филми дори не са фестивални – нещо, което би оправдало донякъде инвестицията на парите от джоба на всеки българин в тях. Иначе бихме си помислили, че 50% връщане на субсидиите на когото трябва е истински факт, а не само намек за корупция.

А не е да не можем. Мисия Лондон с 375 754 зрители се оказва третият най-гледан филм в България за последните 20 години, като отстъпва само на Аватар, Титаник и Междузвездни войни. Следващото ни заглавие Love.net e едва на 23-то място, но с 206 793 зрители. Три позиции преди Матрицата. Трети най-гледан е Операция Шменти Капели – един напълно частен проект.

Най-гледаният бг филм за 2017 г. е Възвишение, който се нарежда четвърти в класацията за последните 20 години. Той е привлякъл 130 470 зрители, което е 12 000 души по-малко, отколкото петия в класирането Тилт, но пък боксофисът на сагата по романа – хит на Милен Русков е по-голям – 1 068 273 лв. Така сочи статистиката на Националния филмов център, чиято нова отчетна книжка, разпространявана в Кан е пълен потрес по отношение на графиката, печата и визията, но и преводно. Веднага след Тилт идва друг проект – напълно частен, от 2017 г. – Бензин на Асен Блатечки, който е привлякъл в салоните 98 862 зрители.

Още нещо важно за българската следа в Кан. Четейки по нета родната преса с изненада установих, че според нея цял Кан бил застанал зад Мария Габриел по някакви си теми. Нито в пресата на фестивала, а ежедневно излизат немалко холивудски, британски и френски специализирани издания – от Холиуд рипортър и Вараяти, през Скрийн и Гала до Филм Франсез, нито дори в пресрилийсите от феста до всички акредитирани журналисти, пишеше нещо подобно. Научен факт! Не чух от колегите си от цял свят нито дума по повод Габриел. Ако трябва те ни поздравяват, както миналата година с участието на Посоки и Уестърн в селекцията на Особен поглед и без подсещане. Не видях нито кадър по основните френски канали, два от които неизменно следят всичко, което се случва на феста в Кан в реално време.

На какво прилича това? На поредна плоска пропаганда за българската еврокомисарка? На поредно подмазване от страна на тотално оглупялата до степен на тотален непрофесионализъм „правилна” бг преса, която дори не си прави труда да проверява дали желаното е действително, както повелява занаятът? Или и двете?

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !