Ето го зетя на Стоичков

Новият зет на футболната легенда Христо Стоичков е...

Родни звезди се страхуват от коклюша...

Не крийте, че не ваксинирате децата си!, призовава...

Чалга певица трупа слава на гърба на Вапцаров

отпечатай новината

30.05.2018 12:17 | Видян 1695 пъти

Чалга певица трупа слава на гърба на Вапцаров

Май се оказа двойнокритичен месец за творчеството на Вапцаров. След като зрелостниците се упражняваха върху поезията му в опит да минат матурите и да влязат в университет, сега чалгапевица превърна едно от най-нежните произведения в родната лирика - Прощално, в заложник на напъните ѝ да натрупа слава.

Мрежата гръмна от последната манифактура на wannabe фолкдивата Антонина – чалгаритъм, излязъл все едно от зората на жанра и сексуални сцени, на фона на които тя рецитира: „Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин“. Скандалът, тръгнал от студиото на Нова TV, бързо набра скорост, като форумите прегряха от коментари, а продуцентът, изпълнител и адвокат Велизар Соколов-Заки дори обясни, че в момента, в който чул творението на Антонина, започнал да брои дали не може да я даде на съд за накърнено авторско право.

„Много сериозно се накърнява личното достойнство на автора на произведението и това е културна ценност, която не можем да си позволим да бъде подмятана”, коментира адвокатът Велизар Соколов-Заки, който повече от 20 години се занимава с интелектуална собственост.

„Първият ми рефлекс беше да почна да броя. Авторското право е, докато авторът е жив, и 70 години след неговата смърт. Бях стреснат, защото Вапцаров е починал през 1942 г., т.е. правата са изтекли през 2012-а”, обясни Соколов, цитиран от Монитор. А това по закон означава, че произведението му става обществено достояние и може да бъде ползвано от всеки.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !