Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Спасяват крава звезда с петиция до Европарламента

отпечатай новината

03.06.2018 12:59 | Видян 1641 пъти

Спасяват крава звезда с петиция до Европарламента

Кравата Пенка стана медийна звезда, след като големите европейски медии поеха историята на добичето, заплашено с умъртвяване, задето напуснало територията на ЕС в търсене на тучни поляни, пише Dnes.bg.

Българските санитарни власти наредиха кравата да бъде заклана, в съответствие с европейските правила, тъй като е нарушила санитарните норми на ЕС, навлизайки на територията на Сърбия, която не е член на Съюза.

Историята е описана в британския Телеграф, агенция Франс прес, френския тв канал Франс 24 и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник Телеграф.

Авторите на петицията обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 1000 подписа. Бройката бе достигната за няколко часа.

"Настояваме да се направи изключение от Европейските правила и Пенка да не бъде екзекутирана", пише в призива.

Според авторите му “случаят на Пенка показва "липсата на състрадание от страна на част от eвропейската бюрокрация към обикновените хора като собственика на Пенка, който е абсолютно съсипан".

Групата на британските консерватори в Европарламента настоя "ЕС да прояви здрав разум и състрадание" и да отмени клането на добичето, а нейният член Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост. Фласк писа и на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни с молба да се намеси. Британският евродепутат изразява готовност да плати преглед на Пенка от български ветеринар, който да потвърди мнението на сръбските доктори, установили че кравата е напълно здрава и няма да привнесе зараза от извън ЕС.

Иван Харалампиев от село Копиловци, който е собственик на Пенка, разказа пред медиите, че търсил почти две седмици добичето преди то да бъде открито край Босилеград. Сръбските власти му я върнали, заедно с удостоверение, че е напълно здрава, но българските настояват да изпълнят европейските инструкции.
 
Българската агенция за безопасност на храните съобщи, че разследва случая.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !