Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Жорж Башур се съди с ДСК за 25 милиона

отпечатай новината

08.06.2018 17:11 | Видян 5399 пъти

Жорж Башур се съди с ДСК за 25 милиона

Жорж Башур, който загуби сина си Феди при катастрофа с годеницата си – фолк звездата Емилия, има реноме на доста сериозен бизнесмен с интереси за десетки милиони левове.

Оказва се обаче, че една голяма част от фирмите му са със запори, а други в момента са в ликвидация. Това показва справка в Търговския регистър, която Уикенд направи. На практика бизнесмена в момента изпитва сериозни финансови трудности, макар че според приятелите му е далеч от фалита.

Запорите са наложени над дяловете на Жорж Башур, заради разправиите му с ДСК Лизинг, които се точат от години. Включително, ограничението тегне и над компании със съвсем семпло участие на бизнесмена, от порядъка например на 67 лева от общия капитал. Но законът си е закон, а недоразуменията на предприемача с лизинговата компания се точат от години. В дъното е покупката и ремонтът на Детмаг, сграда в центъра на столицата, известна от десетилетия на децата в цяла България, днес приютила няколко скъпи бутици.   

Башур, който е син на българка и сириец, пристигнал да учи у нас за инженер-химик по времето на соца, се заплита в историята с лизинга през 2007 г. По това време култовият магазин вече е станал собственост на ДСК Лизинг. Компанията го купува от Общинска банка за над 10 млн. евро. С други думи за квадратен метър в сградата от близо 2000 кв.м. са платени по над 5000 евро - една наистина респектираща цена за мащабите и финансовото положение в България.  

ДСК Лизинг обаче по неясни причини продава магазина на фирма на Жорж Башур. Сделката е направена с помощта на Даниел Величков, шеф на ДСК Лизинг и приятел на предприемача, припомнят си юристи. Фирмата БТ Пропъртис на сириеца трябва да изплати Детмаг за няколко години. Каква е била договорката не е ясно, но ДСК Лизинг претендира за огромни пари – колосалните 25 млн. евро.

Впрочем, интересът на сириеца към апетитния магазин не е никак случаен. Строителството и управлението на имоти са основните занимания на Жорж Башур от десетилетия. Дори при бума на новото строителство преди години той е сред най-големите и сериозни играчи в бранша и реализира с успех редица сгради в столицата и по морето. Затова не е изненада и интересът му към Детмаг, който бързо може да върне вложеното в него. Едно са обаче плановете, друго е това, което се случва.  

Сириецът започва ремонт на сградата. Той обаче се проточва твърде дълго, а се чуват най-различни слухове, включително и за надписвани сметки, за поделени пари с шеф от лизинговата компания и т.н. Кое вярно и кое не, е трудно да се каже и докаже, но е факт, че в един момент през 2009 г. внезапно спират вноските по лизинга. По това време кризата обхваща целия свят, а какво да кажем за нашите мащаби. Тук строителният бизнес също зацикля и не е чудно, че лизингът за да взема Детмаг в центъра на София се оказва непосилен.  

Следват дълги разправии и взаимни обвинения кой кого прецакал и изиграл. Все пак договорът е прекратен през 2011 г. Тогава са наложени и запорите над фирмените участия на Жорж Башур. Но нещата не приключват с това. Продължават безплодните преговори за Детмаг. ДСК Лизинг иска за него 25 млн. евро, но сириецът дава само 6,5 млн. евро.  

Фирмата му БТ Пропъртис твърди, че е похарчила близо 2 млн. лева за ремонти в магазина. В един момент събирането на тези пари е прехвърлено с цесия към БГ Билдинг Консулт - фирма, свързана със  забравената вече компания Юпитер Лизинг, която има индиректни връзки с лица от някогашната империя ВИС. Да припомним, че навремето на дружеството Юпитер беше отнет лиценза.  

Започват дела между фирмите на сириеца и ДСК Лизинг. Стига се до изпълнителни листове, до намеса на съдия-изпълнител. Любопитното в тази история е, че фирмите около Башур водят делата срещу ДСК Лизинг с години, при това в Пернишкия окръжен съд. В крайна сметка ДСК Лизинг си получава обратно имота. Спорът обаче продължава още няколко години, понеже фирмите на Башур не се отказват току-така от 2-та милиона, които претендират, че били дали за подобренията.  

С това обаче неприятностите в бизнеса на Башур не свършват. Преди години се оказа, че има проблем с негови сгради и в столичния квартал Манастирски ливади. Там от другата страна на барикадата са ирландци. Те твърдят, че щедро са платили, за да имат свои имоти в чужбина. Фирмата-строител на Башур обаче не успяла да довърши договорените апартаменти до ключ. Ирландците започват дело и доказват, че са дали 3 млн. лева за изграждането на комплекса в южния квартал.

Те вадят изпълнителен лист срещу фирмата на Жорж Башур. След това сградите са предложени на търг. По-голямата част от парите отиват в ОББ, в чиято полза е ипотекиран мащабният жилищен комплекс. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !