Аз съм във Фейсбук само защото се...

"Аз съм във Фейсбук само защото се нуждая от...

Министър в оставка замина...

Министърът на командировките, както наричат...

Световни туроператори подкрепят зониране на националните курорти в България спрямо нормите за шум

отпечатай новината

14.06.2018 09:20 | Видян 2293 пъти

Световни туроператори подкрепят зониране на националните курорти в България спрямо нормите за шум

Лидерите в бранша, които обслужват общо над 47 млн. туристи в света, а съвкупният им оборот надхвърля 31 млрд. евро, призовават за това в писмо до икономическата комисия на парламента

Най-големите туроператори подкрепят предложението националните курорти да имат специфичен статут, що се отнася до нормите за шумовото натоварване и изискванията за тях да се регулират с наредба към Закона за туризма. Това обявяват в писмо до Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм агентите в България на световните туроператори.

Писмото е подписано от представителите за България на Suntours, TUI, DER Touristik, Sri- Hоliday-Service, Astral Holidays/Thomas Cook и MTS/OTS. Отчитането на националните курорти като обособени териториални единици с особено предназначение и висока посещаемост през определени периоди от годината е от изключително значение за икономиката на България, се казва в писмото.

Първите трима от най-големите туроператори - TUI, Thomas Cook и DER Touristik обслужват общо над 47 млн. туристи в света, а съвкупният им оборот е около 31 млрд. евро. Туризмът е сектор със значителен принос в БВП(13% за 2017 г.), който в страната създава заетост на около 360 хиляди работници годишно.

Националните курорти са определящи за имиджа на българския туризъм, се казва още в писмото. Представителите на световните туроператори отбелязват още, че предвид рекордните резултати, извоювани в туризма през последните две години, това би бил начин България да запази интереса и на гостите, дошли за семейна почивка, и на тези, които търсят повече забавления:

"Рестриктивни мерки относно шумовото натоварване биха довели до непоправими в дългосрочен план негативни последици за развитието на българския туризъм, не само в имиджов, но и в икономически план в условията на конкурентна среда, категорични са големите туроператори.

Затова, водени единствено от желанието тенденциите за устойчив ръст на сектора да бъде запазена и надграждана, считаме че подобна промяна в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда е полезна още повече, че чрез ЗИД на Закона за туризма се предвижда да бъде регламентиран статута на националните курорти, се казва в писмото до парламентарната комисия.

Считаме, че предложението, направено от Министерството на туризма е изключително навременнно и ще даде сигнал в чужбина на инвеститорите , че в България спазването на правилата и законите е от първостепенна важност и за правителството, и за бизнеса", категорични са фирмите, които водят у нас стотици хиляди туристи всяка година.

В заключение големите туроператори заявяват, че като отговорни работодатели в страната ни смятат, че така би се постигнал баланс между интересите на бизнеса и гражданите, както и предвидимост на туристическия продукт, който предстои да видят инвеститорите, а също и гостите на България.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !