Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Да спиш в леглото на Бай Тошо – приказка за Свети Врач и неговите лебеди

отпечатай новината

28.06.2018 17:34 | Видян 2982 пъти

Да спиш в леглото на Бай Тошо – приказка за Свети Врач и неговите лебеди

Възможно ли е пътуване във времето, докато се движим в пространството – 30-и-няколко години назад например? О, да! В България има няколко резиденции, използвани от Тодор Живков, но единствената автентична, която наистина връща часовника през втората половина на соца „от-до” е Свети Врач над санданското село Поленица – нещо като 3-4 минути с кола нагоре и все нагоре от Австрийския хотел в центъра на балнеокурорта.  

Ако Илия Павлов остави своя олигархичен отпечатък на Арбанаси, а след смъртта му Перла стана къща на духове, Евксиноград си е от царско време, а Правец е недостъпна, тази резиденция си е точно, каквато я е оставил.

Направена малко преди падането му от власт, тя е нещо като връхната точка на соца като дизайн и архитектура. Екстериорът по нещо напомня на пипаната от много власти резиденция Бояна – особено приказния парк. Две езера с лебеди, приятни алеи за разходки, декорирани с водни каскади наоколо, кортове за тенис, средиземноморска растителност със специално внимание към кой знае защо не отглежданите масово у нас маслини, мястото е прекрасно.

Разположено на няколко съседни възвишения, от него се открива невероятна панорама на десетки и десетки километри във всички посоки към върхарите на Пирин, Беласица и другите по-малки планини в околността.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !