Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

България не е спокойна както преди, има страшни дупки, громи Зюддойче Цайтунг

отпечатай новината

13.07.2018 14:50 | Видян 3245 пъти

България не е спокойна както преди, има страшни дупки, громи Зюддойче Цайтунг

Най-големият немски всекидневник Зюддойче Цайтунг излезе със заглавие: „На почивка в България: Защо не?“, предава Дойче Веле.

Статията обаче е силно и правдиво негативна, особено по тема сигурност и инфраструктура.

В отделен пункт е отбелязана престъпността в България. „Растящата престъпност през последните години предизвика растящо безпокойство сред мнозина българи. Носят се какви ли не слухове за наличието на руска и турска мафия. Макар и да няма място за паника, все пак трябва да се знае, че България не е вече така сигурна, както едно време", пише Зюддойче Цайтунг.

Изданието горещо препоръчва на туристите да носят ценностите със себе си и да ги пазят грижливо, да паркират само на охранявани паркинги и да не оставят в колите си никакви видеокамери, мобифони и дамски чанти, както и да не демонстрират излишно, че носят в себе си големи суми в брой.

Отново за престъпност, но по линия на мошеничеството се говори в друга точка от статията. „Да обменяте валута по улиците на българските градове не си заслужава, а и е нелегално. Макар и по-рядко от преди, но все още се срещат мошеници, които предлагат на туристите обмяна по курс, по-изгоден от официалния. В никакъв случай не се подвеждайте по подобни предложения, защото в България има много ловки фалшификатори на банкноти", пише Зюддойче Цайтунг. Изданието съветва туристите си да проявяват мнителност и тогава, когато някой им предложи да им развали по-голяма банкнота с по-дребни. Вестникът препоръчва още да не се ползват услугите на обменни бюра, защото в много от тях курсовете са неизгодни, а да се ходи в банка или да се теглят пари от банкомат.

Но не всичко в България е криминал, засегнати са и някои от културните особености на страната ни. Разбира се, подобна класация не може да не включи една уникална отличителна черта на невербалната комуникация. Този пункт носи заглавието „Когато българите клатят глава...”.

"На повечето места по света кимането сигнализира съгласие и потвърждение, а клатенето на глава - несъгласие. Но не и в България", пише Зюддойче Цайтунг. „Когато българите не са съгласни, те кимат. Когато се съгласяват, клатят с глава - и то въодушевено. Затова: Кимайте само в знак на несъгласие!", съветва изданието.

 Немската педантичност не е пропуснала и темата за местния ланшафт. „Гледайте си в краката”, така изданието предупреждава за познатите до болка дупки по пътищата у нас.  Уличната настилка и тротоарите биха не само да изумят туристите от Германия, но и да станат причина потенциални инциденти, съветва медията. Разходките по тъмно са крайно опасни. От всекидневника препоръчват на германските туристи да си носят джобни фенерчета.

И накрая, но не на последно място в класацията е българската ракия. Много шофьори се изкушават да изпият по някое и друго питие преди да седнат зад волана. Мислят си, че знаят на какво количество алкохол се равняват допустимите 0,5 промила. „Но внимание!“, предупреждава Зюддойче Цайтунг: „Ако сте пили българска домашна ракия, сметките Ви могат да се окажат криви".

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !