Джена показа дъщеря си за първи път

Певицата Джена най-после реши да покаже публично дъщеря...

Райските субтропични острови,...

Принц Уилям и Кейт, принцесата на Уелс, имат любима...

Шефката на Двореца в Балчик отрязала феста за късо кино

отпечатай новината

19.07.2018 10:20 | Видян 1502 пъти

Шефката на Двореца в Балчик отрязала феста за късо кино

Организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“ (IN THE PALACE International Short Film Festival) в Балчик отправиха открито писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на културата Боил Банов, председателя на комисията за култура в НС Вежди Рашидов и медиите, с което апелират институциите да инициират закъснелия с повече от година конкурс за директор на „Двореца“.

Както „Монитор“ вече писа, на финала на 15-ото юбилейно издание на форума в началото на месеца, екипът на фестивала направи неочаквано официално изявление, обявяващо притеснения от определени порочни практики, спъващи оптималното му провеждане и обяви неговото преустановяване до разрешаване на казуса. Организаторите поискаха оставката на Жени Михайлова, директор на ДКИ-КЦ „Двореца“ в Балчик.

„В продължение на 15 поредни години Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ представя съвременно филмово изкуство от България, Европа и света, като допринася за развитието му и предоставя платформа за изява на млади творци и на доказани професионалисти. Фестивалът е пространство за културна среща на артисти, студенти, образователни институции и общественост, където те се докосват до най-нови тенденции и, посредством неформални методи на обучение и интердисциплинарен обмен, разширяват познанията си в областта на изкуствата“, припомнят организаторите на фестивала в официалното си становище по казуса.

Като изтъкват в началото на експозето си културната, икономическата и социалната роля на фестивала през годините, авторите на отвореното писмо казват: „За съжаление, при последните 4 издания, организацията и провеждането на фестивала в ДКИ-КЦ „Двореца“ започнаха да стават все по-трудни с всяка следваща година. Затрудненията започнаха след назначаването на г-жа Жени Михайлова за директор на Института, като превърналата се в „традиционна“ конфликтна атмосфера започна да се отразява и върху качеството на културния ни продукт, и върху фестивалния имидж“.

От встъпването в длъжност на Михайлова, чийто 4-годишен мандат изтече през юни 2017 г., от страна ДКИ-КЦ „Двореца“ – съорганизатор на фестивала, липсва всякаква представителност по време на събитието: няма присъствие на нито една церемония по откриване, на нито една пресконференция; не е приветстван нито един член на жури, делегат, официален гост или участник; най-важното – не е посетен нито един фестивален модул, не е изгледан нито един филм за целия период от 5 години, твърдят организаторите на феста в писмото си. Подобно поведение изразява липса на ангажираност към събитието и неуважение към труда на съорганизатори, участници, лектори, жури и пр., категорични са те.

„Освен че не познава и не подкрепя събитието, директорът на ДКИ-КЦ „Двореца“ тенденциозно саботира фестивала на всяко ниво, като неспазването на договорните отношения е само малка част от тази практика. В същото време Институтът се е превърнал в арена на евтина и безвкусна сбирщина и кич. Налице е драстично снишаване на качеството на предоставяните услуги.

За сметка на значимите си събития, които осигуряват международна видимост на комплекса и града, Културен център „Двореца“ все по-интензивно и приоритетно се ангажира с дейности като провеждане на сватби, частни празненства и други имитационни и бутафорни мероприятия и инициативи“, алармират създателите на фестивала. И разкриват: „В резултат на това, че поставихме под въпрос случващото се и неслучващото се през последните 5 години, директорът на ДКИ-КЦ „Двореца“ прекрати договора за сътрудничество с IN THE PALACE International Short Film Festival именно в момент, в който фестивалът отвори нови врати за развитие и професионални възможности не само за родната индустрия, но и за световното късометражно кино. Прекратяването договора на Института с IN THE PALACE поставя в риск изпълнението на вече договорени и финансирани дейности от ЕС и неговите институции.

То не само цели да унищожи едно голямо международно събитие, единствено по същността си за тази част на Европа и припознато като устойчив партньор от институции като Европейска фестивална асоциация и Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ, но вреди и на цяла една индустрия в региона“.

„С настоящото писмо искаме да повдигнем въпроса: Кой и на какво основание има право да унищожи 15-годишна културна традиция с безгранична перспектива за развитие? Допустимо ли е това да се случва?... Призоваваме всички адресати да вземат компетентно отношение по настоящия казус. Апелираме Министерството на културата да влезе в своите правомощия и да инициира закъснелия с повече от година конкурс за директор на ДКИ-КЦ „Двореца“. Вярваме, че Институтът трябва да бъде управляван от визионер и стратег с професионален опит в областта на изкуствата и културата, с идея за адекватно развитие и съхраняване на културното наследство и ценности“, завършват авторите на писмото с надеждата, че по конфузния случай ще има положително развитие.
Сподели


Източник: monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !