Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Огледала правят портрети на скулптури

отпечатай новината

25.07.2018 10:32 | Видян 597 пъти

Огледала правят портрети на скулптури

Изложба „Силуети в огледалото“ е подредена в галерия „Нюанс“ на столичната ул. „Денкоглу“ 42, където ще остане до 8 септември. Ефектната експозицията се състои от 15 красиви огледала от ХІХ и ХХ век и 9 скулптури на съвременни автори.

Симбиозата между тези произведения на изкуството, играта с отраженията и силуетите и пресъздаването на тайнствените истории, сякаш запечатани в старите огледала, е дело на куратора на изложбата Емил Чушев.

Експозицията въздейства почти физически върху усещанията на посетителите и поставя интересни въпроси, свързани с пространствените им възприятия. Влезете ли в галерията, неизбежно ставате част от изложбата. В огледалата можете да видите своеобразни портрети на скулптурните отражения, както и своя личен портрет, пречупен през неподозирани за вас ракурси и гледни точки, а с повече игра фантазията ще „съзрете“ и портрети на хора, заставали пред огледалото в миналото и запазени в неговата „памет“.

Огледалото е предмет, който винаги се е смятал за натоварен с мистични и магически сили. Едни го наричат тунел към друг свят, а за други то е врата, която може да се „отваря“ и в двете посоки – както да ни дава временен достъп до отвъдното, така и да пропуска сили от различни измерения в нашия свят. Затова огледалото изисква специално отношение и уважение. Колекцията е подбирана грижливо и с емоционална ангажираност през последните 30 години от Франция, Италия и Австрия. В нея има експонати в стил сецесион, барок, запазени са оригиналните стъкла на част от огледалата, може да се види позлата с розово злато и майсторски изработена дърворезба по рамките. Скулптурите, които композиционно допълват огледалата, са произведения на Нели Христова, Крум Дамянов, Борис Гондов, Пенчо Добрев, Нина Лишовска, Валентин Митев и Благица Здравковска.

В продължение на столетия магьосници и пророци са утвърждавали, че вглеждайки се в огледало виждат неща, недостъпни за простосмъртните. Древните знания са свидетелствали, че огледалата са
канали на енергийните потоци.

Личности с мистична нагласа от целия свят се взирали в отразяващи обекти – огледала, и изпадали в особени емоционални състояния. Тази практика датира още от Древния Египет, част е от гръцката митология, минава и през римските чародеи и средновековните магьосници, като стига и до днес, където всеки може да намери своето интимно и лично преживяване, посещавайки изложбата „Силуети в огледалото“ в галерия „Нюанс“ и отдавайки се на любопитни зрителни открития благодарение на специфичната подредба на обектите.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !