Лейди Гага почете музикалния си кумир...

Изминалата година беше една от най-успешните за Лейди...

Ким Кардашиян: Никога не съм си...

Дебат на тема оперирала ли си е носа Ким Кардашиян отново...

Най-старото българско кино: днес изоставено, утре – превърнато в магазини

отпечатай новината

06.08.2018 09:17 | Видян 426 пъти

Най-старото българско кино: днес изоставено, утре – превърнато в магазини

Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа е на път да се превърне в офис сграда. Салон Цанко Церковски не е обявен за паметник на културата от национално значение, макар да е построен през 1908 г., в него да е била премиерата на първия български филм Българан е галант и до 1944 г. всички нови родни ленти да са се прожектирали първо там.

Статутът обаче е „паметник от местно значение” т.е. собственикът е длъжен да запази само външния облик, но не и предназначението на сградата. Той е частен от 2001 г., като последната продажба е на стойност 1,2 млн. евро. Отдавна киното не работи.

Бившият директор на Националния филмов център Георги Чолаков от години се бори то да стане паметник на културата от национално значение.

Пред камерата на bTV той посочи, че сградата може да се стопанисва и управлява от МК или НФЦ.

От културното ведомство обаче признават, че процедурата е бавна и междувременно собственикът Кохав Дивелъпмънт работи по проект за превръщането на киното в търговски център с магазини и офиси. Фирмата няма контакти, собственик е на друга, от която излизат имената на граждани с грузински имена. Те официално не са коментирали намеренията си.

Чолаков изрази надежда, че процедурата няма да се проточи до подпалването на сградата, както вече на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 г. собственикът просто забранил на експерти да разгледат сградата и така процедурата забуксувала.

„Може би МК наистина чака да се подпали тази сграда и да бъде унищожена”, коментира той.

Източник: btvnovinite.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !