Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

11 български филма на CineLibri 2018

отпечатай новината

11.09.2018 11:04 | Видян 1301 пъти

11 български филма на CineLibri 2018

Пет игрални и шест документални български продукции са включени в четвъртото издание на кино-литературния фестивал CineLibri 2018 от 10 до 24 октомври.

Част от тях са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две са дали повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

За първи път българско заглавие влиза в конкурсната програма на фестивала. Нашият коз в състезанието е филмът омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели по разкази от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Изключително емоционалният проект,изследващ измеренията на човешката самота и опитите черупката й да бъде пробита, обединява усилията на едни от най-талантливите и интересни български режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов.

Сред фестивалните заглавия на 2018 г. е „Безкрайната градина“ на Галин Стоев. Създаден по мотиви от пиесата „Приятнострашно“ на Яна Борисова, филмът е дебют в игралното кино на един от най-големите ни театрални режисьори и представлява съвременна градска драма. Определян като „поетичен жест към зрителя” и като най-нежната българска кинотворба, „Безкрайната градина“ заслужено бе удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост” във Варна.

В афиша е и последният филм на Николай Волев, заснет от именития режисьор след 16-годишна пауза от киното: „Извън пътя“. Лентата е за кризата на зрялата възраст, за творческата криза, за кризата в чувствата, които една нова любов може да възроди...

В паралелната програма на CineLibri присъства и режисьорът Петър Попзлатев с филма „Аз съм ти, Адриана”, екранизация по незавършения „Роман без заглавие” на Димитър Димов и „Адриана“ на дъщерята на класика, Теодора Димова. Неочакваната среща на една студентка с възрастна жена, чието минало е изпъстрено с драматични събития, се оказва съдбовна. В ролите са звездни актьори като работещата от години в Германия Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Михаил Билалов.

В рамките на фестивала ще се състои среща с екипа, а самият филм ще бъде излъчен на лентово копие, което го прави една от последните български кинопродукции, съществуващи и на такъв носител. Четвъртото издание на CineLibri оказва чест на най-гледания български филм за 2017 г. – „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов. Лентата е екранизация по хитовия роман на Милен Русков.

Документалните бг заглавия са „Лив Улман и къщата на спомените“ на журналиста Георги Тошев, уебсериалът „Да се изгубиш нарочно“ (особен жанр на границата с игралното кино) на нашумелите влогъри Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков, „Червено, твърде червено“ на Божина Панайотова, „Симон срещу страха” на писателя Георги Тенев, както и филми за големия ни поет Валери Петров и за Иглика Василева, изтъкнат преводач от английски.

Източник: monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !