Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Руси Чанев и Мимоза Базова носители...

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха...

Прочут фотограф прави чудеса за премиера в Народния

отпечатай новината

18.09.2018 17:39 | Видян 1203 пъти

Прочут фотограф прави чудеса за премиера в Народния

Световноизвестният български фотограф Любомир Сергеев е автор на уникалния плакат за първия премиерен спектакъл на Народния театър „Иван Вазов” за новия сезон - „Един безумен ден” по „Сватбата на Фигаро“ от Бомарше.

За да пресъздаде атмосферата на ХVІІІ век, в два дни фотографът е заснел заедно и поотделно всички 15 актьори и четиримата музиканти от дворцовия оркестър, облечени в разкошните сценични костюми, проектирани от художника Елена Иванова. Динамиката в кадрите, в която сякаш фигурите всеки момент ще затанцуват в истински карнавал, е вдъхновена от класическите майстори романтици като Йожен Дьолакроа, Рубенс и Гоя. „Съвсем естествено е най-големият театър в България да работи с фотограф от ранга на Сергеев и ние сме много щастливи, че започваме сезона, представяйки по изключително атрактивен начин първата си премиера”, отбелязва директорът на театъра Мариус Донкин.

Любомир Сергеев се занимава с професионална фотография над 20 години. Носител е на множество международни награди, сред които Trierenberg Super Circuit, наричан още „Оскар за фотография“. Търсен е от водещи брандове в редица държави не само в Европа и зад Океана, но и в Азия. Освен в България, управлява студио и в Бруклин, Ню Йорк, а всеки негов кадър е шедьовър и завършен спектакъл.

„Баща ми беше актьор. Израснал съм в театъра. Отразявах лицата на актьорите с очи. Точно с това е свързана фотографията – с отразяването на хората, само че така, както аз ги виждам”, обяснява Сергеев. „Научих се да се вглеждам по време на представленията. Исках да видя как хората променят мисленето си, изражението си заради спектакъла. Обичам да гледам как те стават други”, добавя изтъкнатият майстор на обектива.

Премиерните представления на „Един безумен ден“ са на 27 и 28 септември на Голяма сцена. В постановката на Михаил Петров участват актьорите Параскева Джукелова, Джулия Бочева, Гергана Змийчарова, Димитър Живков, Стелиан Радев, Цветомира Даскалова, Христо Чешмеджиев, Васил Драганов, Ева Данаилова, Вяра Табакова и др.

 





автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !