Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Нина и Зуека с Икар за популяризиране на българското

отпечатай новината

15.01.2008 09:38 | Видян 4334 пъти

Нина и Зуека с Икар за популяризиране на българското

Бойка Велкова, Снежина Петрова и Светлана Янчева отново са в люта схватка за престижна награда, писа Стандарт. Лъвиците на сцената, които са от най-играещите на родния Бродуей, са номинирани за "Икар" на Съюза на артистите за главна женска роля - за участията си респективно в "Чайка" на Крикор Азарян в "Армията", "Старицата от Калкута" на Явор Гърдев в Театър 199 и "Мъртвешки танц" на Маргарита Младенова в "Сфумато". През последните години трите са в постоянна конкуренция, като всеки път везните се наклоняват в различна посока. При мъжете ситуацията не е много по-различна - в състезанието при водещите мачовски партии на арената отново са Владимир Пенев за "Мъртвешки танц", Захари Бахаров и Малин Кръстев - за "Старицата от Калкута".
Миналата година Светлана Янчева и Владо Пенев прибраха "Аскеер" тъкмо за превъплъщенията си в апокалиптичния спектакъл в работилницата на Грети.
Номинираните режисьори са доайенът Крикор Азарян за "Чайка", работещият повече по света, отколкото у нас Галин Стоев за "Малка пиеса за детска стая" и маестрото философ Явор Гърдев за "Старицата от Калкута". В конкуренцията за най-добър се включват първите двама и Диана Добрева с "Макбет" от Шекспир в Родопския театър "Николай Хайтов" в Смолян.
Специална награда "Икар" за принос в популяризирането на театралното ни изкуство по света получават Нина и Зуека - за 15-годишнината от създаването на театъра им "Кредо".
Конкуренцията при звездите в поддържащи роли е между Стефан Попов за "Обществен враг", Мирослав Косев и Георги Новаков за участието им в "Чайка". При дамите е между Вяра Коларова за "Старицата от Калкута", Лилия Маравиля за "Ужасните родители" и Ярослава Павлова за "Заболяване на младостта".
За куклено изкуство са номинирани "Студено" - авторски спектакъл на Мила Коларова под режисурата на Ивелина Стоянова в Театър "Никой", "Лазарица" от Йордан Радичков на Яна Цанкова във Видин и "Ян Бибиян" по Елин Пелин на Тодор Вълов в Бургас.
За музика са номинирани Петя Диманова за "Макбет", Калин Николов за "Старицата от Калкута" и Петър Дундаков за "Ужасните родители". За "Златен глас" също по традиция се състезават Даниел Цочев (за "Д-р Хаус"), Елена Русалиева (за "Грозната Бети") и Васил Бинев ("От местопрестъплението: Маями").
Наградите по традиция ще бъдат връчени на 27 март - Международния ден на театъра.
Режисьор на шоуто е Владимир Люцканов. На сцената ще свири оркестър на живо - 45 музиканти от Нов симфоничен оркестър под диригентството на Румен Цонев. Този път обаче церемонията ще бъде в Националната опера - ако дотогава тя оживее от ремонта и възкръсне като феникс от пепелта. Тогава ще стане ясно кой получава "Икар 2007" за изключителен принос в театралното изкуство. Лауреатите ще бъдат определени по време на Софийския салон в Младежкия театър "Николай Бинев", на който ще бъдат представени всички представления с номинации. Откриването е на 16 март с "Ритъм и блус" на Румен Цонев на Малък градски театър "Зад канала", изключен от състезанието по настояване на председателя на САБ Христо Мутафчиев заради неговото участие в представлението.
Номинациите са дело на театроведите Розалия Радичкова, Богдана Костуркова и Светла Бенева, изгледали над 100 представления в цялата страна, включително независими проекти.
Лауреатите за цялостно творчество ще бъдат определени на 27 март сутринта от жури в състав режисьорът Петър Пашов, драматургът Юрий Дачев, актрисата Илка Зафирова, сценографът Петя Стойкова, музикантът Румен Тосков. 

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !