Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Висша мода събра светския елит в София

отпечатай новината

01.10.2018 14:11 | Видян 1142 пъти

Висша мода събра светския елит в София

Централният Военен клуб в София се превърна в подиум на бляскав моден спектакъл във вторник вечерта. Дефилето бе организирано от Посолството на Република Турция в България по инициатива на Негово Превъзходителство посланик Хасан Улусой и съпругата му, госпожа Дидем Улусой.

Колекцията висша мода на световно изявения турски дизайнер Ахмет Йозджейхан, наречена Споделено минало, Общо бъдеще, представи по съвременен начин изящна линия облекла с характерни елементи, както за българските, така и за турските традиционни женски костюми.

Събитието се проведе в присъствието на редица известни личности, модни специалисти, представители на българските институции и дипломатическия корпус. Специални гости бяха Техни Величества Цар Симеон Сакскобургготски и Царица Маргарита, на които домакините изказаха искрени благодарности за оказаната подкрепа.

„Посолството на Турция полага усилия за задълбочаване и развитие на съществуващата култура на съжителство между нашите народи.“, така започна своето приветствие Д-р Хасан Улусой, посланик на Република Турция у нас.

И продължи споделяйки с гостите, че вече година, откакто е встъпил на длъжността си в България, с голямо удоволствие и все по-задълбочено, заедно със своята съпруга, чийто предци са родени по нашите земи, откриват и отчитат общото в бита и културата съседните ни страни. В моделите от колекцията Споделено минало, Общо бъдеще, дизайнерът Ахмет Йозджейхан майсторски успява да съчетае сходните линии и орнаменти в облеклото на двата народа.

При изработката на моделите, по необикновен начин са преплетени кене-дантели и български мотиви, комбинирани върху фини памучни кафтани, шевици и изображения на български монети, ръчно изтъкана коприна, украсена с истински златни нишки и турски бродерии, датиращи от преди близо 200 години.

„Традиционният и съвременен стил на обличане на българката винаги е бил източник на вдъхновение за мен в моите изследвания при посещенията, които съм осъществявал в различни градове на България.“, каза Ахмет Йозджейхан.

„Силно ме впечатлиха тъканите и десените, в които се открояват фолклорните елементи и ярките цветове на природата. България притежава невероятно красива природа. Нейният прекрасен народ е успял да даде израз на това богатство и в облеклото си, което във фолклорен смисъл е наситено от природата. На мнение съм, че най-важната задача на един моделиер е да успее да съчетае традиционното с модерното и да го превърне в жива култура. Бих искал да подчертая, че за мен е гордост да пресъздам общото между турската и българската култура и история в тази колекция.“, сподели още дизайнерът, който спечели бурни овации и най-високи оценки от всички присъстващи на ревюто.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !