Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

80 протягат ръка към приза Златното яйце

отпечатай новината

05.10.2018 15:53 | Видян 837 пъти

80 протягат ръка към приза Златното яйце

Точно 80  са младите кандидати за поетичен лавров венец, които се пробват да получат престижното златно яйце, голямата награда от провеждащия се за 350и път в Стара Загора национален конкурс за поезия на името на „Веселин Ханчев“.

Жури с председател Марин Бодаков ще трябва до 2 ноември да избере кой от участниците ще получи възможност да издаде безплатно първия си сборник със стихове. Статут на конкурса изисква участниците да са на възраст от 14 до 25 години и да нямат своя първа книга.Организатор на едно от най-дълголетните състезания в България са старозагорската библиотека „Родина“, община Стара Загора и къща – музей „Гео Милев“.

Сред тазгодишните кандидати за славата са 63 дами и 17 юноши като разбираемо най-много, 22 са от София, а от града – домакин са 8. По електронната поща от немския град Манхайм е изпратил творбите си един любител на мереното слово.Едва 4 са уточнили , че живеят на село. Началото на конкурса е  през далечната 1984 г., а сред носителите на приза му са поети като Камелия Кондова /1985/, Елин Рахнев / 1992/, Мария Донева /1994/, Дана Белева /2001/ и др.Председатели на журито са били Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов и още ред други изтъкнати майстори.

Статуетката „Златното яйце“, изработена от Костадин Ненов се връчва от 1995 г. Своеобразен рекорд на участници, цели 103 е бил отбелязан на 31-то издание преди 4 години, тогава голямата награда взе студентката по журналистика Боряна Нейкова, която освен че пише интересно умее да свири на пиано и арфа и знае испански език.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !