Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Творба на Стефан Николаев ще бъде поставена пред Гран Пале в Париж

отпечатай новината

10.10.2018 10:32 | Видян 1321 пъти

Творба на Стефан Николаев ще бъде поставена пред Гран Пале в Париж

Streetlight (от англ. улична лампа - бел.ред.) е заглавието на монументалната скулптура на българския художник Стефан Николаев, която ще бъде поставена пред входа на Гран Пале в Париж. Това е първото представяне на творба на съвременен български автор в градска среда във френската столица и се реализира в сътрудничество с парижката галерия Michel Rein, съобщиха от Sariev Contemporary.

Скулптурата ще посреща гостите на международния форум за съвременно изкуство FIAC от 18 до 21 октомври. Тя наподобява свещник с височина 4 метра и по поетичен начин се позовава на една от най-важните творби на Марсел Дюшан Bottle Rack. Монументът е изработен в България от Марков Студио в Требич.

"Символът е електричеството и светлината в съвременното модерно общество. Това, което ни прави да сме повече заедно на едно место, да преодоляваме границите на пространствата и времето", коментира пред Дневник Веселина Сариева от галерия Sariev Contemporary, която представлява художника от 2013 г. насам. "Работата е почит към Париж - града на светлините, и почит към Дюшан - смятан за предводител на съвременното изкуство - един вид светлина за другите автори", смята още тя.

Творбата на Стефан Николаев е част от кураторската инициатива FIAC Projects, представяща скулптури и инсталации в публично пространство в историческата част около Пти Пале, Гран Пале и на авеню Уинстън Чърчил във френската столица. Скулптурата е предложена от галерия Michel Rein и е избрана с жури. Така българинът попада сред селекция от 30 автори от Европа, САЩ и Азия, между които са имена като Роза Барба, Кристиан Маркли, Уго Рондионе.

"Стефан Николаев ще има изложба в галерия Sariev Contemporary в Пловдив през пролетта на 2019 година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата. В момента участва в изложба, посветена на скулптурата, която се открива утре, 5 октомври, в Кредо Бонум. В момента тече и негова солова изложба в галерия Michel Rein, Париж, която продължава до 10 октомври", сподели за Дневник още Веселина Сариева и допълни, че художникът е съинициатор и на предстоящ проект на пловдивската галерия, посветен на скулптура в публичното пространство.

Стефан Николаев е роден през 1970 г. в София. Живее и работи между Париж и София. Учи в Националното училище за изящни изкуства, след което продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Париж и прави едногодишен учебен обмен в Winchester School of Art към университета в Уинчестър, където осъщестява първата си самостоятелна изложба – Running with the King (1994).

От завършаването на академията до днес, Стефан живее и работи в Париж, където създава Glassbox – стъклено пространство във френската столица, където заедно с приятели представят творци и творби на съвременно изкуство. През годините Glassbox се превръща в международна платформа и се радва на голям интерес.

Принадлежи едновременно на френската и на българската художествена сцена. От 1994 до 2010 е участвал в близо 100 проекта, групови и самостоятелни изложби в различни галерии и изложбени пространства по света. По време на биеналето Цетине в Черна гора получава наградата ЮНЕСКО за изкуство през 2002 г. за проекта му Under Reconstruction. През 2007 е един от тримата автори, избрани от куратора Весела Ножарова, за да представи официалното българско участие в 52-рото биенале във Венеция.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !