В новата реалност в Темата на NOVA

Как изкуственият интелект ни променя? Как влияе върху...

Сините в Hell's Kitchen загубиха...

Славейко, един от най-опитните готвачи в отбора на...

Държавата ще финансира само позитивни филми и сериали

отпечатай новината

29.10.2018 11:30 | Видян 778 пъти

Държавата ще финансира само позитивни филми и сериали

Държавата трябва добре да помисли дали има полза от това да финансира разнообразни филми и сериали, или нейният интерес е да дава пари само за положителни и имиджови продукции.

Останалите трябвало да се правят преимуществено с частни средства. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в комисията по култура и медии при гласуването на първо четене на промените в Закона за филмовата индустрия.

Законопроектът е изготвен от Министерския съвет и вече бе приет от кабинета в началото на октомври. Ако той бъде окончателно утвърден от Народното събрание, България ще въведе схема за подпомагане на инвестициите в киното. Подобни програми вече са изработени и приети в различни страни от ЕС, както и във всички балкански държави.

Според Биков, ако решат да дават пари за развитие на филмовото изкуство, политиците имат право насреща да искат продукциите да преставят България в позитивна светлина. Той даде за пример Турция, където правителството правело сериозна външна и вътрешна политика чрез снимането на турски сериали.

Като пример в обратната посока депутатът посочи поредицата Под прикритие на БНТ. Сериалът бил направен с обществени средства и бил продаден на няколко континента, но създали лош имидж на страната.

"Трябва добре да помислим дали искаме да плащаме бюджета, за да виждаме как България се свързва с престъпност, проституция, трафик на наркотици и т.н. Не искам да бъда разбран погрешно, Под прикритие бе сериал с добра актьорска игра, добро заснемане и т.н., но според мен в такива продукции трябва да инвестират частни компании, а пък държавата трябва да постави свои условия", коментира той.

Проектозаконът на Министерския съвет бе приет с пълно единодушие от комисията с председател Вежди Рашидов. От БСП поясниха, че между първо и второ четене ще поискат преработка на някои от текстовете и ще направят свои предложения.

Източник: segabg.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !