Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Книга за любовта между Гала и Дали излиза на български

отпечатай новината

07.11.2018 15:09 | Видян 1183 пъти

Книга за любовта между Гала и Дали излиза на български

На 9 ноември излиза Гала-Дали, психологически достоверен портрет на един вечен съюз, запечатан в неподражаеми картини. Гала-Дали (превод: Маня Костова, 368 стр., цена: 20 лв.) хвърля светлина върху личността на Елена Дмитриевна Дяконова, известна на света с името Гала. 

Неустоимата рускиня остава в аналите на сюрреализма като муза на трима бележити творци, притежаваща неоспоримата дарба да открива таланти и да ги подтиква да разцъфнат в пълния си блясък. 

Гала не е просто извор на вдъхновение, импулс за съзидание и безмълвна сянка. Опиянена от свободата и плътската наслада, от езотериката и парите, обичана до полуда от партньорите си и недолюбвана от обкръжението им, тя неистово се бори да наложи своя облик и глас в мъжкия свят, в който ролята на жената се свързва най-вече със съпружеска вярност и всеотдайно майчинство.

И го постига, защото е Гала и за нея силата на женствеността не означава да се облегне на мъжка ръка. А геният Салвадор Дали е нейното „най-сложно творение“, както сама го нарича.  

Родена през 1970 година, Кармен Доминго е нашумяла испанска писателка, неведнъж номинирана за престижни литературни награди. Известна като изследовател на мястото на жените в историята на XX век, сега тя логично отправя взор към съдбата на Елена Дмитриевна Дяконова, позната с името Гала. 

Влиятелна и болезнено амбициозна жена, покорила не един мъж и положила харизматичния си отпечатък върху емблематично за столетието изкуство.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !