Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Най-опасният остров в света става човешки зоопарк?

отпечатай новината

26.11.2018 15:13 | Видян 1347 пъти

Най-опасният остров в света става човешки зоопарк?

27-годишен американски блогър неотдавна беше убит от племето сентинелци от остров Северен Сентинел. Блогарът наел рибари, които нелегално го завели до мястото, оставяйки го в кану. Той бе убит от племето, което може би вече е обречено на унищожение.

"Тази трагедия никога не биваше да се случва. Индийските власти трябваше да наложат защитата на месните и техния остров, заради безопасността както на племето, така и на външните лица. Преди няколко месеца властите вдигнаха едно от ограниченията, които защитаваха острова от чуждестранни туристи, което изпрати погрешно послание и може би допринесе за това ужасно събитие. Не е невъзможно сентиелците вече да са заразени от смъртоносни патогени, към които нямат имунитет, с потенциал да бъде унищожено цялото племе",  смята организацията Survival International.

А проблемът продължава и в Андаманските острови, където продължават човешките сафарита. Survival International съобщава, че "администрацията на Андаман обещава да отвори морски маршрут към най-популярните туристически дестинации в островите, които биха спрели туристите от преминаване през резервата Jarawa. Въпреки ангажимента на властите да гарантират, че всички туристи ще трябва да използват морския маршрут, много малко го правят, а  пазарът на сафарита по пътя процъфтява.

Компанията Tropical Andamans твърди, че заливът на Jarawa е сам по себе си самотна планета - това е жилището на най-старите племена, намиращи се в тези острови, племената, известни като Ярауа, са отдалечени от цивилизования свят, те са чудото на съвременния свят, защото се хранят със сурови прасета, плодове и зеленчуци. Черни кожи и червени очи ще ви оставят заслепени, ако се случи да ги срещнете.

Активистите сега са загрижени за бъдещето на остров Северен Сентинел, заобиколен от зрелищна ясна сапфирова вода, сигурен пръстен от потопени коралови рифове и напълно покрит с дебела мангрова джунгла, която завършва на празни бели плажове. Този изпъстрен рай, отстранен от цялата цивилизация, е заобиколен от повече загадки, отколкото всеки научно-фантастичен филм.

С плановете за разширяване на туризма на островите Андаман бъдещето на този неизследван регион е несигурно, заради разрушителния контакт между туристите и членовете на племето. Двама бракониери също лежат в плитки гробове, след като нахлулха на острова на застрашеното от изчезване племе.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !