Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Показват прощалното писмо на Ботев до Венета

отпечатай новината

04.12.2018 12:04 | Видян 1240 пъти

Показват прощалното писмо на Ботев до Венета

Оригиналът на прощалното писмо на Христо Ботев до любимата му Венета, работещ макет на печатарска Гутенбергова преса, виртуални разходки из дебрите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 3D мапинг на фасадата на сградата са само малка част от изненадите, които е подготвила за своята 140-годишнина една от най-старите институции в новосъздадената след Освобождението млада българска държава.

За най-голямата ни библиотека цялата година е юбилейна, но кулминацията на честванията ще бъде от 5 до 10 декември, когато е и денят на основаването й. Току-що излезе луксозен албум „Съкровищница“, включващ богато илюстрирана информация за 140 (символична цифра!) най-интересни документа от над 8-те милиона единици във фонда на Библиотеката. Оформлението на албума, който може да се разгледа и в електронен вариант, е на проф. Виктор Паунов.

В сряда от 11 ч. в НБКМ ще бъде валидирана тематична пощенска марка, проектирана от художника Стоян Дечев, избран за автор от специализирания експертен съвет по маркоиздаване. На нея ще присъства не само образът на емблематичната сграда, но и на един от идеолозите на създаването й – учителя Михаил Буботинов, както и фрагмент от протокола за учредяването на Библиотеката няколко месеца след подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !