Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Тайбе Юсеин е Спортист №1 на 2018 г.

отпечатай новината

21.12.2018 10:18 | Видян 1558 пъти

Тайбе Юсеин е Спортист №1 на 2018 г.

Тайбе Юсеин е Спортист №1 на България за 2018 г. в анкетата между спортните журналисти от страната. 27-годишната състезателка по борба от село Мъдрево, Кубратско, през тази година спечели европейската и световната титла в кат. 62 кг.

Тя не загуби нито една схватка през сезона и стана едва втората българка - световна шампионка по борба след Станка Златева. Юсеин е единственият български спортист-световен първенец в олимпийски спорт през тази година.

Шампионката бе наградена от председателя на БОК Стефка Костадинова.

"За мен е огромно удоволствие, чест и привилегия да получа тази награда именно от г-жа Стефка Костадинова. Надявам се тя да ми е на кадем за олимпийските игри. Тук е моментът да изкажа благодарност към личния си треньор Петър Касабов. Към неговите помощници, към българска федерация по борба, към министерството на спорта.

Всички те повярваха в моите възможности и ми вдъхнаха необходимия кураж, когато най-много имах нужда. Искам да благодаря и на моето семейство. За това, че са ме изградили като силна личност и са ме научили винаги да преследвам целите си - каза Юсеин. - Всички тук са живо доказателство, че мечтите се сбъдват с много трудолюбие и вяра.

Хенри Форд е казал: "Неуспехът не трябва да ви плаши. Неуспехът е една възможност да се почне отначало, само че този път по-разумно". Аз започнах отначало за десети път и успях."

Подгласничката Тайбе е европейската вицешампионка в скока на височина и Спортист №1 за 2016 г. Мирела Демирева. Тя бе единственият лауреат, който не присъства на церемонията, тъй като се възстановява от контузия в Холандия, където живее и тренира.

Трета е 17-годишната Александра Начева. Състезателката на троен скок спечели световната титла при девойките до 20 г., както и олимпийската от игрите за младежи и девойки в Буенос Айрес. Пловдивчанката стана и европейска вицешампионка за девойки до 18 г., като постави и световен рекорд за тази възраст.

Отбор на годината пък е ансамбълът по художествена гимнастика, който спечели бронзов медал в многобоя и златен в съчетанието с 5 обръча на световното първенство в София през есента. Така той стана първият български тим, завоювал квота за олимпийските игри в Токио 2020.

Спортист №1 с увреждания за 2018 г. е световният вицешампион по тенис на маса за харо с увреждания Денислав Коджабашев, който е и национал на България в тима по тенис на маса за здрави спортисти.

А най-добър треньор в традиционната анкета на вестник Труд спата Петър Касабов, който тази година изведе до европейски титли Тайбе Юсеин и Биляна Дудова, а същите две негови възпитанички достигнаха до златен и сребърен медал на световното първенство в Париж.

Топ 10 на 2018 г.

1. Тайбе Юсеин (борба) - 1221 точки

2. Мирела Демирева (лека атлетика) - 928 т.

3. Александра Начева (лека атлетика) - 707 т.

4. Биляна Дудова (борба) - 567 т.

5. Стойка Петрова (бокс) - 556 т.

6. Кубрат Пулев (бокс) - 526 т.

7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) - 336 т.

8. Кирил Милов (борба) - 315 т.

9. Катрин Тасева (художествена гимнастика) - 261 т.

10. Александра жекова (сноуборд) - 195 т.

Източник: segabg.com

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !