Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

ЕП: Да се избягват думи с корен "man"

отпечатай новината

27.12.2018 14:45 | Видян 667 пъти

ЕП: Да се избягват думи с корен

Политически коректният Европейски парламент призовава да се сложи край на думи с корен "мъж" и да се заменят с полово неутрални аналози.  

ЕП се опитва да премахне употребата на думи като “mankind (човечество)” and “manpower (персонал)” и да ги замени с по-неутрални по отношение на пола понятия като “humanity” and “staff”.

На длъжностни лица и членове на ЕП в парламента беше изпратен наръчник за използване на неутрален по пол език в комуникациите, законодателството на ЕС и тълкуването. Той ги призовава да избягват „генеричната употреба на man“.

"Полово неутралният език е повече от въпрос на политическа коректност", се казва в ръководството. "Езикът силно отразява и влияе на нагласите, поведението и възприятията".

“Political leaders (политическите лидери)” трябва да се употребява вместо „statesmen (държавници)“, а предметите трябва да се наричат "artificial (изкуствен)" или "synthetic (синтетичен)", а не “man-made (изкествен)”.  

Ръководството обяснява, че препоръките му не са „обвързващи правила“, а просто насърчение.

„Употребата на много езици на думата „мъж” в широк кръг от идиоматични изрази, които се отнасят както за мъже, така и за жени, като manpower, layman, man-made, statesmen, committee of wise men, трябва да бъде избягвана", пише в ръководството:

"С повишена осведоменост такива изрази обикновено могат да бъдат неутрални по отношение на пола".

Секретариатът на парламента описа целта на ръководството като насърчаване на несексистки, приобщаващ и справедлив език и „цели да избегне фрази, които биха могли да се разглеждат като предразсъдъци, дискриминация, унизителни забележки или предполагащи, че определен пол или социален пол представлява нормата“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !