Риана откри моден бутик в Ню Йорк

Перлата от Барбадос Риана откри моден бутик в Ню Йорк,...

Празник на музиката събира край...

В празник на музиката ще се превърне петъчният 21 юни във...

СМС = развод в Саудитска Арабия

отпечатай новината

07.01.2019 10:18 | Видян 455 пъти

СМС = развод в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия прие нов регламент, който изисква съдилищата да уведомяват жените чрез текстово съобщение, ако са разведени. Напредничавият закон е предназначен да премахне склонността на кралството към „тайни разводи“, предаде RT.

Преди новото правило саудитските мъже бяха в състояние да прекратят брака си, без да казват на жените си. От неделя съдилищата ще изпращат текстови съобщения, информиращи жените за края на техните бракове. Регламентът има за цел да гарантира, че жените са наясно със семейното си положение и могат да предприемат необходимите правни мерки за издръжка.

Миналата година забраната за шофиране на жени отпадна, което означава, че всяка саудитска жена може да потегли по улицата. За шофьорска книжка обаче първо трябва да получи разрешението на съпруга си. Също така нейните показания пред съда за развод имат само половината от стойността на тези на съпруга.

Лекотата и удобството на развода чрез текстови съобщения не е саудитско изобретение. Фатва, издадена от турската дирекция по религиозни въпроси през декември 2017 г., постанови, че нещастните съюзи могат да бъдат разтрогнати чрез телефонно обаждане, факс, писмо или дори текстово съобщение, като се използва метод, наречен „троен талак“.

Снимка: Ройтерс

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !