Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Хипнотик откриват изложбата България през стъклото на времето

отпечатай новината

21.01.2019 15:18 | Видян 1276 пъти

Хипнотик откриват изложбата България през стъклото на времето

Красивите музикантки от трио Хипнотик ще подгреят откриването на фотоизложбата България през стъклото на времето на 8 февруари в Националната художествена галерия Квадрат 500.

Те са избрани от фондация Ценности, чиито председател е Антонина Стоянова, заради отличното си изпълнение и елегантното си излъчване, изключително подходящи за настроението на експозицията.  

Младите дами чудесно се вписват в идеята да се съчетаят съвременни технологии със старинните фотографски плаки, запечатали сюжети от българските природа и бит от началото на 20-век.Фотоизложбата представя  дигиталните варианти на 36 оригинала, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“.

Оригиналите и архивен апарат, с какъвто са били заснети, ще бъдат представени в отделна витрина. Историята на плаките, която преминава през България, Италия и Великобритания, развива се в продължение на повече от век и е свързана с прочути личности, ще бъде прожектирана на изложбата под формата на кратък филм, създаден от Милена Кънева и Ирина Дикова.

Втората дама е причината плаките да попаднат в ръцете на Антонина Стоянова преди 20 години чрез италианската аристократка с нетипично за Ботуша име Надежда Близнаков. Стъклата се предавали в семейството й като фамилна реликва на дядо й Марко Близнаков – предприемчив българин от Стара Загора, който заминал да учи в Триест и там се влюбил в Петронела Венециани от известен патрициански род.

Съдбата го среща с прочутия италиански писател Итало Свево, с когото стават баджанаци. При откриване на офис на фабриката им в Англия се запознават с един от създателите на модерния роман Джеймс Джойс и го канят да живее в подобната на палат вила Венециани.

За благодарност ирландският творец преподава английски на децата на Марко Близнаков, а в образа на главния герой от най-знаменития му роман се разпознават черти от характерите на българина и на Итало Свево. Старозагорецът става почетен консул на България в Италия и със стъклените плаки изнася сказки за красотите на родината си и бита на неговия народ.

Посетителите на изложбата България през стъклото на времето ще могат да видят изключителните свидетелства от 8 февруари до 7 април в Квадрат 500, зала 19.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !