Силвия Кацарова празнува 70 в НДК

Въпреки че ги навършва след 10 дни, на 26 април, Силвия...

Биографията на Никола Тесла вече и на български

отпечатай новината

22.01.2019 10:01 | Видян 1110 пъти

Биографията на Никола Тесла вече и на български

Тази изчерпателна и всеобхватна монография, издадена от Книгомания, разказва историята на един от най-плодовитите, независими и нетрадиционни изобретатели на ХХ в. – Никола Тесла. Авторът предлага нов поглед към младежките години на бъдещия учен, времето, когато са се оформили редица от неговите епохални идеи за променливия ток и безжичния пренос на електрическа енергия, осъществили революционен пробив в развитието на технологиите. За първи път се публикуват и анализират факти, свързани с взаимоотношенията на Тесла с много ключови личности като Томас Едисон, Джордж Уестингхаус, Гулиелмо Маркони, Дж. П. Морган, Джон Х. Хамънд и др.

Големият принос на Вълшебникът е в придържането към строгата хронология, която улеснява нагледното проследяване на живота и постиженията на Тесла. Трудът на Сайфър хвърля нова светлина върху важни проблеми – защо името на изобретателя е изпаднало в забвение, след като в разцвета на кариерата си той редовно е присъствал на първите страници на световната преса; защо не е получил Нобелова награда, въпреки че е бил номиниран; каква е дейността му между двете световни войни и дали плановете му за световна безжична телеграфия и за оръжия със светлинни частици са били осъществими.

Като използва психоисторическа перспектива, текстът разглежда не само онези фактори, които са ръководели гения на Тесла, но и чудатостите, довели до неговото разрушаване. Марк Дж. Сайфър e известен американски учен и университетски преподавател по психология. Като експерт-графолог и вещо лице в щатския и федералния съд д-р Сайфър е изнасял лекции във Военната академия на Съединените щати Уест Пойнт, ООН, Оксфордския и Кеймбриджския университет, на конференции в Канада, Израел и Хърватия, както и в Сръбската академия на науките.

Той е автор на множество научни и научнопопулярни трудове, както и на четири романа. Вълшебникът: животът и епохата на Никола Тесла е плод на дългогодишни проучвания, започнали през 1980 г. В основата на книгата е докторската дисертация на М. Сайфър. Тази изчерпателна биография на великия учен е преведена на девет езика, включително сръбски, руски и китайски.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !