Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Поредно признание за фестивала IN THE PALACE

отпечатай новината

06.02.2019 15:57 | Видян 1373 пъти | Гласували 1

Поредно признание за фестивала IN THE PALACE

Родният фестивал IN THE PALACE продължава да се развива и се радва на поредно постижение, което ще проправя път към световната трибуна и на тепърва прохождащите кинотворци. В продължение на мисията си да подпомага най-младите таланти, форумът за късометражно кино вече е официален партньор на Студентските награди на Академията (Student Academy Awards).

Така той ще може да изпраща предложения за игрален, анимационен и документален филм и за тази ежегодна надпревара.  IN THE PALACE Short Film Festival постави основата на този безпрецедентен успех през изминалата година. Благодарение на признанието на Филмовата Академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) той беше включен в списъка на партньори, изпращащи директно за разглеждане от журито своите предложения в три категории.

С това българският форум, който се нарежда сред най-утвърдените фестивали за късометражно кино в Източна Европа, извоюва своето място до първостепенни киносъбития като Сънданс, Берлинаре, Клермон-Феран, както и даващите знаменитите премии Гоя и Сезар.

Student Academy Awards съществува от 1972 година, а сред носителите на приз се нареждат имена като Robert Zemeckis, Trey Parker, Spike Lee, John Lasseter, Pete Docter. 46 номинирани за Оскар и 8 носители на наградата са преминали през студентската надпревара преди да достигнат до знаменитата церемония на Филмовата Академия в последващ етап от кариерата си.

Условията за студентските късометражни филми включват това да не надвишават 40 минути и да са селектирани от три фестивала, одобрени като официални партньори, какъвто е IN THE PALACE, за да могат да влязат за разглеждане от журито.  Тазгодишната церемония на Оскарите предстои на 24 февруари, като последният кръг от надпреварата е между 12 и 19 февруари. Победителите от IN THE PALACE – Банго Васил на Милен Витанов, Confino и Wave не успяха да продължат напред, но сред претендентите за Оскар за най-добър късометражен филм се нарежда презентираният през 2018 на фестивала в Балчик Fauve на Jeremy Comte.

Той е и един от петте филма, които бяха предложени от IN THE PALACE за ежегодната престижна класация на Short Film Conference. Най-мащабната световна институция, ангажирана изцяло с жанра късометражно кино, го отличи за най-добър късометражен филм на 2018 година на годишната си конференция в Клермон-Феран преди броени дни. Освен с предложенията за победител в надпреварата, IN THE PALACE се включва в утвърдения форум в Клермон-Феран и с представяне на резултатите от изследването си за късометражния филм като самостоятелен жанр в изкуството.  

Проучването има научна тежест и е предмет на съвместна инициатива на IN THE PALACE и Националния институт за културни изследвания и политики към Софийски университет Св. Климент Охридски. Посещението от страна на родния фестивал във Франция е свързано и с подкрепата на новия филмов проект на Еди Шварц и Йордан Петков, който ще бъде представен на форума за късометражни продукции Euro Connection.

„Доволни сме от факта, че българското кино и индустрия успя да изгради стабилни основи и да се наложи трайно в Клермон-Феран“ – споделят организаторите на IN THE PALACE – „Павел Веснаков спечели Гран при във Франция, Еди Шварц и Йордан Петков също бяха част от програмата преди две години – и двата проекта подкрепени с финансов грант от IN THE PALACE. През 2018 г. Петър Крумов получи номинация за Европейски филмови награди именно от Клермон-Феран.

Преди четири години започнахме да администрираме собствен щанд на Пазара на филмовата индустрия и виждаме плода на труда си – българското късометражно кино вече има традиция в Клермон-Феран. Сега за нас голямото предизвикателство ще е Берлинаре, където също искаме да отворим нови врати за родния късометражен филмов сектор.“  

Веднага след фестивала във Франция екипът за първи път ще вземе участие в Европейския филмов пазар на световноизвестния фестивал в Берлин. В рамките на седмица IN THE PALACE ще представя своите филми, автори, програми и инициативи пред представителите на европейската и световна киноиндустрия и ще преговаря за по-добри възможности за развитие на жанра у нас и нови възможности за международни копродукции.  

Междувременно родният форум за късометражно кино се готви за 16-ото си поред издание. В дългогодишната си история IN THE PALACE дава място за изява както на млади кинотворци, така и на утвърдени професионалисти, като е отворен към всички, които имат интерес към уникалното филмово съдържание от цял свят. В началото на годината , наред с другите признания, фестивалът отново бе отличен с етикет за качество от Европейска фестивална асоциация.  Крайният срок за заявки за участие е 15.03.2019.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !