Папи Ханс с нов хит и албум

Певецът, който в момента обира точките в Денсинг Старс,...

БНТ почита паметта на Мариана...

В памет на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева...

Големият взрив не е бил началото

отпечатай новината

06.03.2019 11:20 | Видян 910 пъти

Големият взрив не е бил началото

Вселената започва с гръм и трясък! Поне това е най-честото обяснение: Вселената и всичко в нея е възникнало в момента на Големия взрив. Пространството, времето и цялата материя и енергия вътре са започнали от една единствена точка, а след това се разширяват и охлаждат, водейки до нарастване милиарди години на атомите, звездите, галактиките и купчините галактики, разпръснати в милиарди светлинни години.

Това е завладяваща, красива картина, която обяснява толкова много от това, което виждаме. За съжаление, това също е погрешно и учените знаят това почти 40 години, пише Форбс.

Идеята за Големия взрив се появява за пръв път през 20-те и 30-те години. Когато се погледнат далечни галактики, се открива нещо странно: колкото по-далеч от нас се намират, толкова по-бързо те се отдръпват от нас.

Според теорията за общата относителност на Айнщайн, статичната Вселена би била гравитационно нестабилна; всичко необходимо, за да се отдалечи един от друг или да се сблъскат един към друг, ако структурата на пространството се подчини на законите му.

Наблюдението на това очевидно противоречие ни научи, че Вселената се разширява днес и ако нещата се разделят с времето, това означава, че те са били по-близки заедно в далечното минало.

Три специфични неща, които биха се очаквали от Големия взрив, не се случиха. По-специално:

Вселената няма различни температури в различни посоки, въпреки че площ от милиарди светлинни години в една посока никога не е имала време (от Големия взрив) да взаимодейства или обменя информация с площ от милиарди светлинни години в противоположна посока.

Вселената няма измерима пространствена кривина, която да е различна от нула, въпреки че Вселената, която е перфектно пространствена, изисква перфектен баланс между първоначалната експанзия и плътността на материята и радиацията.

Вселената не разполага с остатъци от свръхвисоко енергийни реликви от най-ранни времена, въпреки че температурите, които биха създали тези реликви, би трябвало да съществуват, ако Вселената беше произволно гореща.

Горещия Голям взрив наистина се е случил, но не се разширява само, за да се върне в първоначалното си плътно и горещо състояние. Вместо това, много ранната Вселена претърпява период от време, в който цялата енергия, която ще отиде в материята и радиацията, която познаваме днес, е свързана в тъканта на самото пространство.

Този период, известен като космическа инфлация, приключва и поражда горещия Голям взрив, но никога не създава произволно горещо, плътно състояние, нито пък създава особеност.

Това, което се случи преди инфлацията (Вселената се разширява експоненциално) - или дали разширяването е било безкрайно в миналото - все още е открит въпрос, но едно е сигурно: Големият взрив не е началото на Вселената!

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !