Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Неостаряващата Барби навърши 60 години

отпечатай новината

10.03.2019 08:37 | Видян 1853 пъти

Неостаряващата Барби навърши 60 години

Любимaтa ĸyĸлa нa пoĸoлeния мaлĸи и пopacнaли мoмичeтa - Барби вчера навърши 60 години. На 9 март 1959 г. тя е представена за първи път пред публика от компанията-производител Маttеl на изложението за играчки в Ню Йорк.

Първата Барби е дългокрака кукла, с добре развити форми, грим, ярък лак за нокти и седефени обици. Красавицата била в елегантен бански, подчертаващ нейната гръд, и сандали с висок ток. Новата играчка била предложена в две серии: блондинка и брюнетка. Търговците на едро били изключително скептични, тъй като се съмнявали, че родителите ще купят за дъщерите си кукла с подобна визия. Когато по телевизията тръгнала и рекламата, успехът бил грандиозен.

Само през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата Барби, а оттогава до днес Маttеl са продали над 1 милиард Барби-та, като ежегодно се продават 58 милиона екземпляра от куклата в над 150 държави.

Как се ражда Барби Mилиceнт Poбъpтc?

Родителите на най-известната кукла в света са Рут и и Елиът Хендлър. И най-вече Рут. Тя е родена на 4 ноември 1916 г. в Денвър и е десетото дете в семейството на полските евреи Ида и Якоб Моско. Омъжва се за своя училищен приятел Елиът Хендлър през 1938 г. и двамата се местят в Лос Анджелис.

В средата на 40-те години съпрузите създават компания за изработка на дървени рамки за картини. Елиът изготвял образците, а Рут отговаряла за тяхната реклама и продажбата им. Бизнеспартньорът на семейство Хендлър се казвал Харолд Мат Матсън. Именно от съчетанието на двете имена се родило името на компанията Mattel.

Десетина години по-късно, наблюдавайки дъщеря си Барбара, Рут забелязала, че детето играе с картонени кукли, напомнящи възрастен, които обличала с изрязани от хартия рокли. Не си играела с разпространените тогава кукли деца и бебета. И когато при пътуване до Швейцария през 1956 г.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !