Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

3 или повече яйца на седмица увеличават риска от сърдечни заболявания и ранна смърт

отпечатай новината

16.03.2019 11:27 | Видян 2245 пъти

3 или повече яйца на седмица увеличават риска от сърдечни заболявания и ранна смърт

Хората, които ядат три или четири яйца седмично или 300 милиграма диетичен холестерол на ден, имат по-висок риск от сърдечни заболявания и ранна смърт в сравнение с тези, които ядат по-малко яйца.

"Яйцата, особено жълтъкът, са основен източник на диетичен холестерол," пише Виктор Чжун, водещ автор на изследването и постдокторант в катедрата по превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет Файнберг в Чикаго. В проучване, публикувано в медицинското списание JAMA, той и колегите му отбелязаха, че едно голямо яйце съдържа около 186 милиграма холестерол.

Изследователите са изследвали данни от шест американски проучвателни групи, включващи повече от 29 000 души, проследени в продължение на 17 ½ години средно. През периода на проследяване са възникнали общо 5400 сърдечно-съдови събития, включително 1,302 фатални и нефатални инсулти, 1897 случая на фатална и нефатална сърдечна недостатъчност и 113 други смъртни случая със сърдечни заболявания. 6,132 участници са умрели по други причини.

Консумирането на допълнителни 300 милиграма хранителен холестерол на ден е свързано с 3.2% по-висок риск от сърдечни заболявания и с 4.4% по-висок риск от ранна смърт, показва анализът. Всяко допълнително 1/2 яйце, което се консумира на ден, е свърдзано с 1.1% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и 1.9% по-висок риск от ранна смърт.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !