Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Артекс: 670 евро/кв.м е ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА на апартаментите

отпечатай новината

25.03.2019 09:50 | Видян 1362 пъти

Артекс: 670 евро/кв.м е ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА на апартаментите

Представител на фирмата Артекс, попитан от Антикорупционния фонд може ли да се купи апартамент в конкретните кооперации в Изток, където са настанени Цветанов, Цачева и сие при цени 630-670 евро на квадратен метър, ясно артикулира: „Няма такива цени в София! То на нас себестойността ни е по-висока”.

Това всеки може да види и да чуе в интернет във филма по казуса, който организацията пусна, за да се види как е правено разследването. Неговата премиера беше в предаването на Сашо Диков по Евроком.

Това означава, че нито на зелено, нито на червено е възможно някой да е купил имот на подобни цени.
Ето какво пък разкри Свободна Европа по казуса с разрешителното за небостъргача до хотел Маринела, който се е явил проблема, покрай който интересите на Артекс и политиците от властта са се пресекли:

„В подкрепа на искането си (собственикът на имота Артекс) на 25 януари 2017 г. е приложил становище на регионалния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се казва, че няма пречка за презаверяване на разрешителното.

В началото на февруари обаче (веднага след поправките, гласувани от ГЕРБ) собственикът на имота иска тази процедура да бъде прекратена, тъй като ще изчака влизането в сила на новите промени в ЗУТ и настоява платените 260 000 лв. да му бъдат върнати.

След влизането в сила на закона е задействал процедурата по новия текст за 10 години удължаване. При тази ситуация такса на общината не се дължи.

Интересен момент е, че за да се удължи срокът за строителство на небостъргача се прибягва до неизползвана до онзи момент процедура.

Едно от основанията за това е писмо от министъра на регионалното развитие Николай Нанков, в което се казва, че "срокът за завършване на строежа е 10 години от започване на строителството" и "е валидно до 11.01.2020 г., съгласно чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ".

Именно по този казус главният архитекст на София Здравко Здравков обяснява пред Медиапул, че в ЗУТ не се посочва дали тази нова разпоредба, на която се позовава и регионалният министър във второто си писмо по случая, важи само за издадени след влизането ѝ в сила документи. Но тя е приложена и за заварен случай.

Проверка обаче установява, че и това твърдение не е вярно. Параграф 58 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройство на територията ясно заявява, че промененият текст засяга новите разрешителни за строеж. Защо обаче в казуса на Артекс то е с обратно действие можем само да гадаем”.

В този смисъл, Свободна Европа пък запита министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, която ясно дава да се разбере, че писмото на заместник-министъра не е норма и не може да служи за разрешение. Това обаче е станало.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !