Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Икар 2019 - под знака на Лили Иванова

отпечатай новината

28.03.2019 15:41 | Видян 1523 пъти

Икар 2019 - под знака на Лили Иванова

Като богиня на подземното царство Лили Иванова буквално изникна от дълбините на Народния театър, повдигната от сценичната механизация, за да открие с песен церемонията по връчването на наградите на Съюза на артистите в България „Икар 2019“.

С ексцентричен черен тоалет с дълъг шлейф, но откриващ коленете отпред, поп кралицата изпълни баладата „Главна роля“, която още в началото нажежи публиката и тя буквално не искаше да пусне Лили да се оттегли, награждавайки я с несекващи аплодисменти. На които певицата отвръщаше с въздушни целувки и изящни реверанси, докато режисьорът на празничния спектакъл Стоян Радев не дойде да я изведе от светлината на прожекторите.

Това обаче се оказа ненавременно, тъй като някакъв технически гаф „проби дупка“ в реда на програмата и на сцената се установи продължителна тишина и пустота, докато водещият на вечерта Александър Кадиев, в компанията на актрисата София Бобчева, не взе нещата в свои ръце и с малко хумор не замаза издънката. А великата Лили Иванова се появи още веднъж пред зрителите – в разгара на тържествената гала, на която бе не само специален гост, но и получи награда за постижения в културата и музиката. „Не зная дали заслужавам тази статуетка. За мен е чест да съм на тази сцена сред изключителни артисти“, каза примата.

Мотото на тазгодишната церемония гласеше „Вижте най-добрите“, но реалната концепция сякаш беше „Без излишни приказки“. „Спазвайте го това нещо“, призова Кадиев награждавани и награждаващи и припомни как на миналото издание Захари Бахаров е прибрал статуетката си само с едно кратко „Благодаря“.

Сега отличието за водеща мъжка роля спечели младият Боян Арсов за образа на Сехизмундо в „Животът е сън“ на театър „Зонг“ и Червената къща – герой, игран някога от Йосиф Сърчаджиев в най-силните му актьорски години. „Радвам се, че този текст (на Калдерон де ла Барка – б.а.) ми се случи толкова рано. Започнахме репетиции в едно хале на Сточна гара, а днес получаваме 2 награди“, каза 26-годишният Арсов, който в категорията пребори самия Владо Пенев в „Бащата“ (Народен театър) и Бойко Кръстанов в „Петел“ (Младежки). Малко преди това приза за дебют грабна Дина Маркова – режисьор на „Животът е сън“.

Отличието за водеща женска роля заслужи Ива Тодорова за моноспектакъла си в Театър 199 „Приятно ми е, Ива“, за чийто текст, разказващ патилата й в Италия, бе премирана и в категорията за драматургия. Тя се наложи над Здрава Каменова (също едновременно актриса и автор на моноспектакъла „Дом за овце и сънища“, международна копродукция) и над Ана Пападопулу от „Дивата патица“ в Народния. „Предложих този текст първо на Алмодовар, но той на третата страница заспа“, пошегува се Ива, която вчера, на Международния ден на театъра, бе и рожденичка.

За поддържаща мъжка и женска роля бяха отличени Йордан Ръсин като Глигор от „Нова Бибилия“ по Радичков в „Сфумато“ и Весела Бабинова за превъплъщението й във фолкпевица в „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ на Неда Соколовска в МГТ „Зад канала“.

В категорията за най-добра режисура работещият в Германия Иван Пантелеев бе предпочетен пред две от най-изявените у нас млади режисьорски дарования – Крис Шарков („Дивата патица“ от Ибсен) и Стайко Мурджев („Петел“ от Майк Бартлет), а Пантелеевият прочит на Горки -

"НЕОдачници" бе обявен за най-добър спектакъл „Икар“ за педагогическа дейност бе присъден на проф. Елена Баева, която спомена с благодарност своите учители в занаята – Любен Гройс, Надежда Сейкова, Филип Филипов. Специалната награда за чест и достойнство получи големият актьор Михаил Мутафов, който припомни, че почти 50-годишната му кариера е неразривно свързана с вече 100-годишния Варненски театър. С отличието за изключителен принос към българския театър бе удостоен Стефан Цанев. „Скъпи артисти, всяка вечер вие изгаряте на сцената като живи факли, за да запалите светлинка в душите на хората. За мен е чест, че ме броите за един от вас“, каза изтъкнатият поет и драматург, с което спечели продължителни овации от съсловието.

Всички номинации и награди можете да видите на сайта на Съюза на артистите в България.

Източник: Monitor
Снимка: БТА

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !